Meghalt O. J. Simpson egykori amerikaifutball-sztár és színész, akit az 1990-es években a volt felesége elleni gyilkosság vádjával állítottak bíróság elé, de végül felmentettek.
A közismert amerikai médiaszemélyiség halálát családja jelentette be csütörtökön közösségimédia-oldalán. A bejegyzés szerint Orenthal James Simpson gyermekei és unokái körében hunyt el Las Vegasban, daganatos megbetegedés következtében.
O. J. Simpsont a profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) máig meghatározó alakjaként emlegetik, aki 1969-től 11 szezonon keresztül játszott, elsősorban a Bufallo Bills csapatának tagjaként. Az amerikai sporttörténet egyik legjobb futójátékosaként (running back) tartják számon.
Az 1970-es és 1980-as években több mozifilmben is szerepelt, többek között a Csupasz pisztoly-filmekben nyújtott emlékezetes alakítást.
1994 júniusában Los Angelesben letartóztatták volt felesége, Nicole Brown Simpson és barátja, Ron Goldman elleni gyilkosság vádjával. A bírósági tárgyalást az Egyesült Államokban az "évszázad pereként" emlegették, és élő televíziós közvetítésben lehetett követni. Az esküdtszék 1995. október 3-án ártatlannak találta, ami komoly vitához vezetett, mert a jogi szakértők többsége szerint a bizonyítékok meggyőző erejűek voltak. 1997-ben egy másik, kártérítési perben felelősnek találta a bíróság a két halálesetért, és 33,5 millió dollár megfizetésére kötelezte.
O. J. Simpson mindvégig tagadta a kettős gyilkosság elkövetését.
Az egykori futballsztárt 2007-ben ismét letartóztatták, miután összetűzésbe keveredett sportereklye-kereskedőkkel egy Las Vegas-i hotelben. A bíróság elítélte, és 9 évet töltött börtönben többi között fegyveres rablás miatt. 2017-ben kegyelemmel szabadult. A büntetőeljárásban azt állította, hogy a letartóztatásához vezető összetűzés idején tőle ellopott sportereklyéket akart visszaszerezni.
O. J. Simpson 76 éves volt.
(MTI)