A fenyegetések és a nyomásgyakorlás nyelvén történő próbálkozások semmilyen eredményre nem vezetnek, és Azerbajdzsán továbbra is mindent meg fog tenni nemzeti érdekeinek védelmében - közölte az azeri külügyminisztérium szerdán, válaszul Franciaország döntésére, hogy konzultációra hazahívja bakui nagykövetét.
A párizsi külügyminisztérium kedden jelentette be a bakui francia nagykövet hazarendelését. A közlemény szerint Emmanuel Macron francia elnök "Azerbajdzsánnak az elmúlt hónapokban tett, a kétoldalú kapcsolatokat károsító akcióinak" a hátterében hozta meg ezt a döntést.
Aykhan Hajizade azeri külügyi szóvivő visszautasította a francia fél vádjait, amelyek szerint Baku "egyoldalú lépéseivel károsítja a két ország közötti kapcsolatokat".
"Országunk lépései és hivatalos nyilatkozatai Franciaország felé csak válaszok voltak Párizs romboló tevékenységére. Az országunk elleni lejárató kampány ellenére mindig is nyitva tartottuk az ajtókat a párbeszéd előtt" - szögezte le. Úgy vélekedett, hogy Franciaország tetteivel - különösen az elmúlt három és fél évben - "komolyan megkérdőjelezte az Azerbajdzsán és Örményország közötti kapcsolatoknak a szuverenitás és a területi integritás alapján történő normalizálására irányuló erőfeszítéseket, és hozzájárult a helyzet súlyosbodásához".
"Az a tény, hogy Franciaország többször kezdeményezett Azerbajdzsán elleni dokumentumtervezeteket az ENSZ Biztonsági Tanácsában, az Európai Unióban, a francia nyelvű országokban és más nemzetközi fórumokon, bizonyítja az ország semleges közvetítői státuszára vonatkozó állításainak teljes alaptalanságát" - jelentette ki.
Felemlegette, hogy a francia kormánypárt kezdeményezésére a parlament "Azerbajdzsán területi integritását és szuverenitását megkérdőjelező határozatokat és állásfoglalásokat fogadott el". "Teljesen nyilvánvaló, hogy Franciaországnak az Örményországot felfegyverző és a térségben a militarizmust bátorító lépései nem szolgálják a békét" - hangsúlyozta a bakui külügyi szóvivő.
(MTI)