Saját, a szövetségitől független választási törvényt fogadott el a boszniai Szerb Köztársaság parlamentje, a lépést számos nemzetközi bírálat érte.
Az új törvény értelmében Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta országrészében a választásokat a jövőben nem a szövetségi választási bizottság, hanem a boszniai Szerb Köztársaság választási bizottsága bonyolítja le.
Fontos változás továbbá, hogy a választás során megszerzett képviselői mandátum ezentúl nem azt a személyt illeti meg, aki megszerzi a képviselői helyet, hanem az őt delegáló politikai pártot.
A törvény szabályozza és védi a boszniai szerbek választási jogát, a választási kampány során tanúsítható magatartást, a választási kampány finanszírozását a boszniai Szerb Köztársaság területén, valamint minden más, a választásra vonatkozó előírást. Ez egyben azt jelenti, hogy amint életbe lép az új jogszabály, a továbbiakban az országrészben nem alkalmazzák majd a szövetségi választási törvényt.
A boszniai szerb parlament emellett elfogadta a képviselői immunitásra vonatkozó törvényt is, amellyel azt szeretnék megelőzni, hogy Christian Schmidt, a nemzetközi közösség boszniai főképviselője eljárást kezdeményezhessen a boszniai Szerb Köztársaság elnöke, alelnökei és miniszterei ellen.
Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szerint a lépés aláássa a szövetségi törvényeket, valamint az ország biztonságát és stabilitását, illetve szembemegy a boszniai alkotmánnyal.
Az Európai Unió már a törvényjavaslat ismertetésekor arra figyelmeztette Banja Lukát, hogy a jogszabály elfogadása visszalépést jelent Bosznia-Hercegovina számára, amely a múlt hónapban megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val.
Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke három évtizede beszél arról, hogy a boszniai Szerb Köztársaságnak függetlenné kell válnia, Bosznia-Hercegovina pedig államként működésképtelen. A boszniai szerb parlament az utóbbi években megszavazta a saját védelmi, igazságügyi és adórendszer bevezetését, valamint a szövetségi intézményrendszerből történő kilépést, ami súlyos belpolitikai feszültségekhez vezetett.
(MTI)