Joe Biden amerikai elnök köszönetet mondott csütörtökön William Ruto kenyai államfőnek a rendfenntartó erők felajánlásáért Haiti számára.
Az amerikai elnök a Fehér Házban fogadta Kenya elnökét, akivel közösen tartott sajtótájékoztatón megismételte, hogy az Egyesült Államok nem küld rendfenntartó erőket a karibi szigetországba, mert az "számos olyan kérdésfelvetéshez vezethet, amelyet könnyen félre lehet magyarázni".
Kenya korábbi bejelentése szerint 1000 fős rendőri kontingenssel járul hozzá a kenyai többnemzetiségű rendfenntartó erőhöz, a misszióhoz az Egyesült Államok 300 millió dollárral szándékozik hozzájárulni.
William Ruto a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy országa hisz a béke és biztonság megteremtéséért viselt közös felelősségben, bárhol is merüljön fel ennek szükségessége.
Joe Biden a találkozó alkalmával ígéretet tett arra, hogy felveszi Kenyát az Egyesült Államok NATO-n kívüli fontos szövetségeseinek listájára, amelyen a világ 18 országa szerepel, köztük Izrael, Brazília és a Fülöp-szigetek.
A sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva az amerikai elnök megerősítette, hogy országa nem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróság fennhatóságát és elítéli az izraeli kormány tagjai, köztük Benjamin Netanjahu elleni nemzetközi elfogatóparancsra vonatkozó kezdeményezést a bíróság főügyésze részéről.
Az amerikai-kenyai csúcstalálkozó témái között szerepelt a befektetési lehetőségek kiszélesítése, valamint a két vezető arra kérte a világ gazdaságait, hogy segítsenek Kenya és más fejlődő országok számára államadósságuk finanszírozásában. Joe Biden megállapítása szerint túl sok ország kényszerül választásra a fejlesztések és adósság között, valamint az saját állampolgáraiba való befektetés és az adósságtörlesztés között.
A kelet-afrikai ország államadósságának nagy részét Kína birtokolja, a Fitch hitelminősítő értékelése szerint Kenya idén költségvetési bevételének mintegy harmadát kénytelen államadósságához kapcsolódó kamattörlesztésre költeni.
(MTI)