Feltételezett kalózok által megszállt kereskedőhajót szabadítottak föl a Szomália fővárosától, Mogadishutól keletre lévő vizeken - jelentette az Európai Unió Atalanta műveletének képviselete.
A libériai zászló alatt közlekedő, Basilisk nevű kereskedőhajót csütörtökön érte a feltételezett kalóztámadás, miközben észak felé haladt - áll az Európai Unió az indiai-óceáni és a vörös-tengeri kalózellenes katonai műveleteit irányító haditengerészetének közleményében.
Az EU közölte, hogy fegyveresei helikopterről landoltak a megszállt hajón csütörtök este, és az Atalanta műveletben résztvevő egyik közeli hadihajót is a helyszínre vezényelték.
A hajó legénysége épségben van, csak egy férfi sérült meg, de az orvosi ellátásnak köszönhetően stabil az állapota - tette hozzá a szervezet.
Az esetről korábban az Egyesült Királyság tengeri kereskedelemi műveleteiért felelős szervezete (UKMTO) jelentett, a hajót azonban nem nevezte meg.
A szomáliai kalózok 2008 és 2018 között okozták a legnagyobb felfordulást a kelet-afrikai ország hosszú partvonala mentén, majd pár évig tartó csendesebb időszakot követően, tavaly óta újra felerősödtek a kalóztevékenységek a térségben.
(MTI)