Augusztus 1-jén kezdi meg működését Albániában az a két tábor, ahova Olaszországból helyeznek majd át illegális bevándorlókat a két ország által kötött megállapodás értelmében - jelentette be Giorgia Meloni olasz kormányfő szerdán az északnyugat-albániai Shengjin kikötővárosban, ahol a regisztrációs központ fog működni.
A Shengjin közelében fekvő Gjader városban létrehozandó másik táborban kezdetben ezer bevándorlót tudnak majd fogadni, ezt a számot később legfeljebb 3 ezerre emelhetik, amikor a kétoldalú megállapodás rendelkezései már teljes körűen megvalósulnak - mondta el az olasz miniszterelnök, megjegyezve, hogy nőket, gyerekeket és betegeket nem fognak Albániába szállítani.
Az olasz hatóságok eredetileg azt közölték, hogy a táborokat május 20-ig megnyitják, a kiépítésre kiírt közbeszerzési pályázat szerint erre az időpontra a központoknak már működőképesnek kellett volna lenniük. Végül kivitelezési és eljárásügyi késlekedések miatt az átadás időpontját augusztus 1-re halasztották.
Meloni kifejtette: nem úgy fogják fel, hogy további forrásokat költenek el a bevándorlás kezelésére, hanem befektetést valósítanak meg. A tavaly novemberben aláírt kétoldalú protokoll szerint a következő öt évben összesen 670 millió eurót - évente 134 milliót - fordítanak majd a táborok működtetésére, ami a migránsok olaszországi befogadási költségeinek 7,5 százaléka.
"Ha nem szállítanánk át Albániába bevándorlókat, akkor azokat az embereket Olaszországban kellene elhelyezni, ami több pénzbe kerülne" - érvelt az olasz kormányfő, aki szerint az albániai táborok kialakításával - amellett, hogy az embercsempészekkel szemben is felveszik a harcot, illetve elrettentik az embereket attól, hogy törvénytelen úton próbáljanak meg Európába jutni -, a migráció kezelésének költségeit is csökkenteni tudják.
Giorgia Meloni és Edi Rama albán miniszterelnök novemberben írta alá azt a következő öt évre szóló, megújítható megállapodást, amelynek értelmében az olasz kormány táborokat nyit Albániában. A táborokba azokat a migránsokat szállítják át, akiket az olasz hatósági hajók tengeri mentési műveletekben vettek a fedélzetükre. A terv szerint Albániában azonosítják őket, majd különválasztják a menekülteket és a kiutasítandó illegális bevándorlókat.
Noha jogvédők az olasz-albán megállapodást keményen bírálták arra hivatkozva, hogy ezzel Róma "új Guantánamót" hoz létre, több európai ország is úgy nyilatkozott, hogy maguk is alkalmaznák ezt a konstrukciót.
"Ezt a megállapodást számos ország maga is megvalósíthatja, s ez akár az Európai Unió által kialakított megoldás részévé is válhat" - vélte Meloni.
Az olasz kormányfő Shengjinben közös sajtótájékoztatót tartott Edi Rama albán miniszterelnökkel, aki úgy fogalmazott: a projekt Tirana számára arról szól, hogy segítséget nyújtanak "egy baráti országnak", és ezt a megállapodást nem tudják lemásolni más európai országok viszonylatában. Edi Rama azt is hozzátette, hogy "amennyiben az Olaszországgal kötött megállapodás hibának bizonyul majd, akkor az jó szándékból, nem pedig gonosz számításból elkövetett hiba lesz".
(MTI)