A görög hatóságok őrizetbe vették szombaton egy jacht 13 utasát, miután a Hydra szigete mellett horgonyzó hajóról fellőtt tűzijáték lángra lobbantotta a sziget egyetlen fenyőerdejét.
A tájékoztatás szerint a gyanúsítottak először megpróbálták maguk eloltani a tüzet, majd kihívták a tűzoltókat és elmenekültek a helyszínről
A lángok 300 hektáron égtek el az Athéntól délre fekvő híres turistasziget egyetlen fenyvesében – közölte Vaszilisz Kikiliasz görög éghajlat-válságügyi miniszter.
Zoom
Fotó: Fb
A lángokat rendkívül nehezen sikerült megfékezni, mert a strandhoz nem vezet út, így a vízen kellett megközelíteni a túzoltóknak a helyszínt, mindeközben pedig helikopterek is segítették az oltást.
"Felháborodunk, hogy egyesek ilyen felelőtlenül tűzijátékot dobnak egy fenyőerdőbe" - mondta Hydra polgármestere, Giorgos Koukoudakis szombaton az ERT görög műsorszolgáltatónak.
A luxusturizmus óriási károkat jelent az érintett országoknak, mivel a "vendégek" nagy része pökhendi módon nem becsüli a vendéglátó országok természeti kincseit, műemlékeit.
(MTI és BBC nyomán)