Négyre emelkedett Svájc délkeleti és délnyugati részén a hétvégi heves esőzések és földcsuszamlások halálos áldozatainak száma - közölte a helyi rendőrség vasárnap délután.
Ticino kantonban a szombat óta tartó esőzés földcsuszamlást okozott, amely Fontana térségében három emberéletet követelt, egy turistát pedig még keresnek.
A hatóságok vasárnap kora reggel felhívást tettek közzé a Maggia folyó közelében lévő házak kiürítésére Prato-Sornico és a Maggia-völgy lakói számára. Az utakat lezárták, és a folyó mentén lévő kempingeket kiürítették - közölte a kantoni rendőrség. Egy hidat is elmosott a víz, elzárva egy utat a kantonban. A térség egy részében az áramellátás is megszűnt, sokan ivóvíz nélkül maradtak.
Megemelkedett a Rhone szintje, és megáradtak mellékfolyói is.
Több száz embert kimenekítettek és számos utat lezártak a délnyugati Wallis kanton hatóságai is. Ott egy halálos áldozatról és egy eltűntről adtak hivatalos közlést.
Franciaország közeli, északkeleti részében szintén három halálos áldozatról számoltak be, a szerencsétlenséget a viharban az autójukra zuhant fa okozta.
Korábban írtuk: Halálos áldozatai is vannak a svájci ítéletidőnek
Svájcban két ember meghalt, és legalább egy eltűnt a délkeleti Ticino kantonban egy földcsuszamlást követően, amelyet az alpesi ország nagy részét szombat óta sújtó özönvízszerű esőzés okozott - közölte a rendőrség vasárnap. /Bővített hír./
A hatóság már korábban előrejelezte többek eltűnését.
A heves zivatarok "földcsuszamlást okoztak Fontana térségében (a kanton északnyugati részén), és emberek eltűnését jelentették" - írta közleményében az olasz nyelvű kanton rendőrsége, és később hozzátette, hogy a mentésen dolgozók két holttestet találtak.
A mentési munkálatok a rossz időjárási viszonyok miatt különösen nehezek - számolt be az idézett forrás.
A hatóságok vasárnap kora reggel felhívást tettek közzé a Maggia folyó közelében lévő házak kiürítésére Prato-Sornico és a Maggia-völgy lakói számára, ahol az eltűnteket keresik.
Az utakat lezárták, és a folyó mentén lévő kempingeket kiürítették - közölte a kantoni rendőrség. Egy hidat is elmosott a víz, elzárva egy utat a kantonban.
A Swissalert szövetségi figyelmeztető rendszer szerint a Maggia-völgyhöz közeli több völgyet már nem lehet megközelíteni, és az áramellátás is megszűnt. A kanton egy része ivóvíz nélkül maradt.
Svájc nagy részét szombat délután óta heves zivatarok sújtják. Az özönvízszerű esőzés és a hóolvadás miatt megduzzadt a Rhone és megáradtak mellékfolyói is. Több száz embert kimenekítettek és számos utat lezártak a délnyugati Wallis kanton hatóságai.
Az országot már az elmúlt hétvégén is heves viharok és rendkívüli esőzések sújtották, amelyek legalább egy ember halálát okozták és nagy károkat okoztak az ország délkeleti részén.
(MTI)