A várt növekedés helyett stagnált a brit gazdaság júliusban. A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdán ismertetett adatai szerint havi összevetésben nem növekedett a hazai össztermék (GDP) az idei harmadik negyedév első hónapjában.
Az elemzői előrejelzések átlaga 0,2 százalékos havi növekedést valószínűsített júliusra.
Július volt egymás után a második olyan hónap, amikor nem volt havi összevetésű növekedés a brit gazdaságban, az ONS adatai szerint ugyanis júniusban is stagnált az előző hónaphoz képest a brit hazai össztermék.
A statisztikai hivatal szerdán ismertetett becslése szerint a júliussal véget ért három hónapban 0,5 százalékkal nőtt a brit gazdaság teljesítménye az áprilisban zárult összehasonlító háromhavi időszakkal összevetve. Ez egyben azt is jelenti, hogy a brit gazdaságban jelenleg nincs recessziós veszély. A konszenzusos meghatározás szerint ugyanis recesszió akkor alakul ki, ha két meghatározott háromhavi időszakban - rendszerint két egymást követő naptári negyedévben - visszaesik a hazai össztermék értéke.
A statisztikai hivatal szerdai ismertetése szerint a júliusi stagnálás fő tényezői között szerepelt a termelő és az építőipari szektorok teljesítményének 0,8, illetve 0,4 százalékos havi összevetésű visszaesése.
A brit hazai össztermék 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor ugyanakkor 0,1 százalékkal nőtt júliusban az előző hónaphoz képest, és 0,6 százalékkal bővült a júliussal zárult három hónapban az előző összehasonlító háromhavi időszakhoz képest.
A brit gazdaság várható további teljesítménye szempontjából kedvezők a legfrissebb aktivitási adatok.
Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási ágazat szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 53,8 volt augusztusban az júliusi 52,8 után.
Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését jelzik, vagyis az 53,8-as - júliusinál egy teljes ponttal jobb - kompozit adat a brit üzleti szektor teljesítményének robusztus és gyorsuló növekedését mutatta a múlt hónapban.
A S&P Global a felmérés adatainak ismertetéséhez fűzött elemzésében kiemelte, hogy az augusztusi kompozit BMI-érték április óta a legmagasabb volt, ráadásul egyaránt növekedést jelzett a feldolgozószektorban és a szolgáltatási ágazatban.
(MTI)