A bukaresti parlament felhatalmazta a román védelmi minisztériumot (MAPN), hogy 44 darab AAV-7-es típusú amerikai kétéltű rohamjárművet vásároljon.
A parlamenti szakbizottságok október elsején szavaztak a MAPN által szeptemberben igényelt, áfa nélkül 270 millió dollárra becsült beszerzés előzetes jóváhagyásról, amelyet kedden továbbított a kétkamarás parlament egyesített házbizottsága a MAPN-nek - közölte az Agerpes hírügynökség.
A partraszálló páncélozott csapatszállító harcjárműveket az Egyesült Államok tengerészgyalogságának készletéből vásárolnák meg az amerikai külföldi katonai értékesítési program (FMS) keretében. A MAPN a parlamenthez intézett levelében emlékeztettek arra, hogy ezt a haderőfejlesztést májusban jóváhagyta már a legfelsőbb védelmi tanács (CSAT). Indoklásuk szerint a kétéltűekre a román haditengerészet felszereltségének korszerűsítése, hadműveleti képességeinek javítása érdekében van szükség.
Románia szeptember 25-én írt alá egy 920 millió dolláros hitel felvételéről szóló megállapodást a Pentagon alá tartozó Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökséggel (DSCA) védelmi képességei, valamint hadiipara korszerűsítése és fejlesztése érdekében.
(MTI)