Donald Trump republikánus elnökjelölt, volt elnök a Bloombergnek adott interjúban azt mondta, hogy jelentősen emelni kívánja az importvámokat, amennyiben novemberben megnyeri az elnökválasztást.
Donald Trump rámutatott arra, hogy vissza kívánja hozni az amerikai cégek termelését az Egyesült Államokba. "Csökkentjük azoknak a cégeknek az adóját, amelyek az Egyesült Államokban állítják elő termékeiket" - ígérte, majd hozzátette: komoly vámokkal védik meg ezeket a cégeket. Úgy vélte, az importvámok növelése eredményeként "cégek ezrei" helyezik át a termelésüket az Egyesült Államokba.
Donald Trump választási programjában már javasolta egy 10 százalékos importvám bevezetését mindenfajta árura, miközben a Kínából származó behozatalra 60 százalékos, illetve az Egyesült Államokon kívül gyártott autókra 100 százalékos vám kivetését tervezi.
Trump elnökségének idején a kormányzat gyakorlatilag kereskedelmi háborút indított azzal, hogy vámot vetett ki 370 milliárd dollár értékű kínai árura, ami óriási veszteséget okozott az amerikai importőröknek.
(MTI)