Az X online közösségimédia-hálózati szolgáltatása nem minősül alapvető platformszolgáltatásnak, azaz a digitális piacokról szóló szabályozás (DMA) szerint meghatározott kapuőrnek - közölte az Európai Bizottság szerdán.
Az Európai Bizottság májusban mélyreható piaci vizsgálatot indított az X-szel kapcsolatban a platform szabályozási státuszának meghatározására annak érdekében, hogy az X méreténél fogva mentesülhet-e szigorúbb versenyszabályok hatálya alól.
A vizsgálat a platform önértékelése alapján indult, miután a vállalat bejelentette, hogy a digitális piacokról szóló szabályozás (DMA) értelmében potenciálisan úgynevezett kapuőrnek számít.
A bejelentéssel együtt az X ellenérveket is benyújtott, amelyekben kifejtette, hogy véleménye szerint miért nem minősül közösségimédia-hálózati szolgáltatása a vállalkozások és a fogyasztók közötti kapuőrnek, még akkor sem, ha megfelel a DMA-ban meghatározott küszöbértékeknek.
Az érvek alapos értékelését követően, és a digitális piaci tanácsadó bizottsággal folytatott konzultációt követően az Európai Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy az X valóban nem minősül kapuőrnek a közösségimédia-hálózati szolgáltatása tekintetében. A vizsgálat feltárta ugyanis, hogy az X nem fontos átjáró az üzleti felhasználók számára a végfelhasználók eléréséhez.
Az Európai Bizottság továbbra is figyelemmel kíséri az X piaci alakulását e szolgáltatással kapcsolatban - közölték.
A digitális piacokról szóló szabályozás szerint az "alapvető platformszolgáltatásokat" nyújtó, kapuőrnek nyilvánított vállatoknak fel kell számolniuk azokat a zárt technológiai rendszereiket, melyek a fogyasztókat egyetlen vállalat, főként saját termékei vagy szolgáltatásai használta felé terelik. A szabályozás előírja, hogy a vállalatoknak lehetővé kell tenniük, hogy "ingyenesen tereljék" a felhasználókat alkalmazásboltjain kívüli ajánlatokhoz. A szabályozás célja, hogy a tartalom moderálása lehetővé tegye a tisztességes versenyt és megkönnyítse a fogyasztók számára a szolgáltatások közötti váltást.
(MTI)