Az első hivatalos, de még nem teljes adatok szerint a dél-szudániak döntő többsége az északi országrésztől való elszakadásra voksolt a múlt heti népszavazáson.
A Dél-szudáni Népszavazási Bizottság internetes oldalán közölte, hogy a délen lakók 98,6 százaléka az országrész önállóvá válását akarja. A voksok több mint 80 százalékát számolták össze délen és 100 százalékát az ország többi részén. A végleges hivatalos adatok februárra várhatók.
A népszavazást az a 2005-ben megkötött békemegállapodás írta elő, amely véget vetett az északon és délen élők közötti több évtizedes polgárháborúnak. A népszavazási bizottság korábban megerősítette, hogy a népszavazás érvényes, mivel a lakosságnak az előírt 60 százaléknál nagyobb része vett részt rajta.
A Szudán olajtermelésének nagy részét adó déli országrész politikai vezetői visszafogottan reagáltak az előzetes eredményre és azt tanácsolták híveiknek, hogy tartózkodjanak az északiak indulatait esetleg felszító hangos ünnepléstől. "Erre az eredményre számítottunk... az eredmény nem sokat fog változni" - mondta Csan Rik Madut, a népszavazási bizottság alelnöke a Reutersnek.
A déli országrészben csupán Dél-Dárfúr tartományban kerültek többségbe 63,2 százalékkal az elszakadás ellen szavazók. Madut szerint ez azért nem meglepő, mert ott sok északról jött embert is déliként regisztráltak. A délről származók, de északon élők csaknem 58 százaléka is a déli országrész elszakadására voksolt, a külföldön élő délieknek pedig több mint 98 százaléka akarja, hogy a terület önállóvá váljon.
(MTI)