Finoman szólva sem úgy sikerült az új szövetségi kapitány, Georges Leekens bemutatkozása, amilyenre szerette volna.
3-2-re győzött a budapesti Groupama Arénában a másfél éve nyeretlen kazah válogatott a magyar ellen, amely a legjobb játékosaival állt ki idei első mérkőzésére.
Zoom
Az első kazah gól (Fotó: Török Attila)
Hogy mennyire ciki ez az eredmény, azt a két csapat FIFA-ranglistán elfoglalt helyezése is mutatja: Magyarország az 50. helyet foglalja el, a kazahok a 136.-ok.
Először lépett pályára a magyar válogatott a novemberi, Costa Rica elleni 1–0-s győzelem óta, és ez volt az első mérkőzés, amelyen a belga Georges Leekens dirigált a kispadon. Az ellenfél a 2016 nyara óta nyeretlen Kazahsztán volt, amellyel eddig csupán egyszer, még Pintér Attila kapitánysága alatt találkoztunk (és nyertünk ellene 3–0-ra).
Idei első meccsünk azonban nem kezdődhetett volna rosszabbul. A tizedik percben már 0–2-t mutatott a Groupama Aréna eredményjelzője. Előbb a hatodik percben egy szöglet után bakizott több játékosunk, majd négy perccel később ismét tehetetlenek voltak védőink, ráadásul Fiola Attiláról a labda egy kazah játékoshoz került, aki közelről nem kegyelmezett. 0–2
Az első gól még nem vette el a néhány ezer szurkoló kedvét, a második vendégtalálat után azonban percekig síri csend honolt a stadionban. A magyar válogatott legutóbb 1997-ben, a jugoszlávok elleni 1–7 alkalmával kapott egynél több gólt egy mérkőzés első tíz percében.
A kazahok pedig legutóbb 2014-ben, Kirgizisztán ellen szereztek egy találkozón legalább három gólt…
A 21. percben felvillant a reménysugár! Dzsudzsák Balázs gyorsan elvégzett szabadrúgása után a Kazahsztánban légióskodó Kleinheisler László remekül tálalt középre Szalai Ádám elé, aki megszerezte a Leekens-éra első magyar gólját. 1–2
Zoom
Gulácsi Péter és Fiola Attila nézi, ahogy a labda másodszor is a kapunkba kerül (Fotó: Szabó Miklós)
Aztán, amikor úgy tűnt, rendezzük sorainkat, jött az újabb hideg zuhany: a jobbhátvéd Bese Barnabást elnyomták, Roman Murtazajev pedig balról remekül tálalt Jerbekulan Szeidahmet elé, aki beállította a félidei eredményt. 1–3
A 41. percben, Leekens első meccsén a magyar közönség Dárdai Pál nevét skandálta…
Dzsudzsák Balázsék pedig harsány füttyszó közepette vonultak be az öltözőbe a szünetre. A félidőben Leekens Lovrencsics Gergőt, Hangya Szilvesztert és Németh Krisztiánt küldte be tüzet oltani, ám a teljesítményünkön ez nem javított. A kazahok okosan tördelték a játékot, a második játékrész első szűk húsz percében helyzetünk sem volt.
És ez az ultráknál is kiverte a biztosítékot: a 62. percben a B-közép jelentős része egyszerűen kivonult a lelátóról.
Ez némi motivációt adhatott a mieinknek, mert nem sokkal később Németh Krisztián gyönyörű góllal szépített. 2–3
Hiába kezdett Szalai és Nikolics Nemanja, hiába állt be Böde Dániel a hajrában, többre nem futotta a magyar válogatott erejéből. Legjobbjaink vereséget szenvedtek Georges Leekens első mérkőzésén – és ami a leginkább fájó, hogy egy éven belül Andorrával, Luxemburggal és Kazahsztánnal szemben is alulmaradtak.
(NSO - HVG nyomán)