Manapság már szinte az egész ország területén elterjedt, hogy cigányok idősekhez törnek be, kirabolják, és sokszor meg is ölik őket. Az emberek egyre kétségbeesettebbek és rettegnek. Medgyesegyházán sincs ez másképp, a lakosok nem számíthatnak az Országos Polgárőr Szövetségre, ezért helyben is meglapították a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet, amely Magyarbánhegyesen is jelentős sikereket ért el.

Medgyesegyháza nevét sokáig csak a zamatos görögdinnye révén ismerhettük, ezért meglehetősen furcsa kontraszt volt, amikor a település a közbiztonság vészes romlásával került a hírekbe.

Medgyesegyházi dinnyefesztivál 2011
(...)
Ezek az előzmények, melyek után ellátogatunk Medgyesegyházára László Attilával, az SZJPE elnökével és Csákvári Lajos alelnökkel, akiktől megtudjuk, a szervezet az összefogásban, az önszerveződésben tud segíteni, valamint jogi tanácsokat tud nyújtani. A vezetők szerint ugyanis az emberek sokszor nincsenek tisztában a jogaikkal. Sőt azt is elmesélik, van olyan település, ahol a rendőrség kifejezetten kéri az SZJPE jelenlétét. Medgyesegyházán találkozunk Vajda Norberttel, az SZJPE dél-békési vezetőjével, aki lapunknak elmondja, Magyarbánhegyesen már sikerült elősegíteniük a rend megteremtését, most Medgyesegyháza következik. Éjszakánként 5-6 fő járja majd a várost és állampolgári kötelezettségeiknek eleget téve bejelentik, ha bűncselekmény szemtanúi lesznek. A lakosok pedig örülnek, hogy valaki vigyáz rájuk, ugyanis az Országos Polgárőr Szövetség tagjait nem nagyon látják errefelé. Pedig nagy szükség lenne rájuk.

A medgyesegyházi Trianon-emlékmű
Egy helyi idős bácsival is beszélgetünk, a feltehetően cigány elkövetők hajszál híján a halálát okozták. Egy éjszaka ugyanis arra lett figyelmes, hogy valaki lekapcsolta az automatát, így nem volt áram az egész házban. Ketten törtek be a bácsihoz, ugyanis azt hitték, megkapta a nyugdíjat. A két bűnöző hasra fektette az idős urat, a párnát a fejére rakták, ütötték és a pénzt követelték. – A halál árnyékában voltam – mondja. Aznap egyébként a bácsi volt a harmadik, akit kiraboltak ugyanezzel a „technikával”. Volt egy néni, akinek húszezer forintját vitték el, majd ezután eljátszották játékgépen a közeli kocsmában. Az esetnek már előzménye is volt, a településen ugyanis van egy problémás cigány család, akinek tagjai azelőtt megdobálták a bácsi házát, a gyerekek azzal fenyegették, hogy lerúgják a fejét.
De azt is megtudjuk, az egyik lakosnak minden kutyáját megmérgezték, és napi szinten járnak be hozzá rabolni. Ellátogatunk ahhoz a nénihez is, akit január elején raboltak ki. Az idős hölgy azóta retteg, így nem csoda, ha kissé bizalmatlan az idegenekkel. A konyhájában ülünk le. Majd elkezd mesélni. – Egy hétvégi napon valaki kopogtatott az ablakomon, azt hittem, a lányom hozta az ebédet. Kinyitottam, egy férfi volt, de azonnal el is tűnt, később kiderült, beugrott a kapun, majd bejött az ajtón is – A betörő az idős nőt az ágyra teperte, majd arra kényszerítette, hogy vetkőzzön le. Mivel az asszony a kérésnek nem tett eleget, leszaggatta a 80 éves néniről a ruhát, ezután pedig meg akarta erőszakolni. Mindeközben ököllel ütötte, majd az idős hölgyet be akarta zárni a padlásra, végül nem tette. Ezek után fogta a néni pénzét, és elfutott vele. Az idős hölgy riadalmában a téli hidegben félmeztelenül kirohant az udvarra és a szomszédjától kért segítséget.
(...)
Sinkovics Szilvia teljes írását a Barikád e heti számában olvashatja. A lap megvásárlásával a nemzeti sajtót támogatja.