Nemes Jeles László első filmje, a Saul fia nyerte el a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját a 68. Cannes-i filmfesztiválon.
A világ egyik legjelentősebb filmes seregszemléjére akkreditált kritikusokból álló zsűri a hivatalos versenyprogramba meghívott 19 alkotás közül, de a nemzetközi zsűritől függetlenül választotta ki a szerintük legjobb filmet.
Az auschwitzi koncentrációs táborban játszódó magyar (ebben a filmben csak a 205 millió adóforint a magyar - a szerk.) versenyfilmnek ítélt FIPRESCI-díjat szombaton, egy nappal a hivatalos díjkiosztó előtt adták át a Cannes-i fesztiválpalota egyik különtermében.
A világ több száz filmkritikusát tömörítő szervezet díjának sorsáról kilenctagú nemzetközi zsűri döntött, amelyben Mario Abbade Neto brazil elnök mellett Franciaország, India, Egyiptom, Dánia, Hongkong, Nagy-Britannia és Törökország vezető filmkritikusai foglaltak helyet.
Frissítés: Futószalagon jött a következő díj is
Nemes Jeles László el­ső film­je, a Saul fia el­nyer­te szom­ba­ton a fran­cia Francois Chalais-díjat is a 68. cannes-i film­fesz­ti­vá­lon, ahol elő­ző­leg meg­kap­ta a nem­zet­kö­zi kri­ti­ku­sok dí­ját.
A 1996-ban el­hunyt fran­cia kul­tu­rá­lis új­ság­író és film­kri­ti­kus em­lé­ké­re ala­pí­tott díj fő­véd­nö­ke a fran­cia kul­tu­rá­lis mi­nisz­té­ri­um, a Francia Filmintézet (CNC), va­la­mint a France Télévisions fran­cia köz­szol­gá­la­ti te­le­ví­zió, az RTL ke­res­ke­del­mi rá­dió és a Le Parisien cí­mű fran­cia na­pi­lap.
A dí­jat egy hét­ta­gú fran­cia (?) új­ság­írók­ból és fil­mes sze­mé­lyi­ség­ből ál­ló zsű­ri - amely­nek idei el­nö­ke Yves Boisset fran­cia film­ren­de­ző - íté­li oda min­den év­ben egy ak­tu­a­li­tá­sa mi­att is fon­tos film­nek.
A vi­lág egyik leg­je­len­tő­sebb fil­mes se­reg­szem­lé­jé­re meg­hí­vott al­ko­tá­sok kö­zül, de a nem­zet­kö­zi zsű­ri­től füg­get­le­nül vá­lasz­tot­ta ki a dí­jat ke­ze­lő ala­pít­vány ál­tal fel­kért zsű­ri a sze­rin­te leg­jobb fil­met.
Az ausch­wi­tzi kon­cent­rá­ci­ós tá­bor­ban ját­szó­dó "ma­gyar" ver­seny­fil­mek ítélt dí­jat egy nap­pal a hi­va­ta­los díj­ki­osz­tó előtt vet­te át Nemes Jeles László ren­de­ző és Röhrig Géza, a film fő­sze­rep­lő­je a cannes-i Grand Hotel-ben. Néhány órá­val az­tán, hogy az al­ko­tás meg­kap­ta a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) dí­ját is.
A Francois Calais-díj zsű­ri­je egy­han­gú­lag ítél­te oda a Saul fia cí­mű al­ko­tás­nak a ran­gos dí­jat. Az in­dok­lás sze­rint az egye­dül­ál­ló ren­de­zés, és egy mai is ak­tu­á­lis bar­ba­riz­mus kap­csán a kü­lön­le­ge­sen hu­ma­nis­ta lá­tás­mód­ja mi­att ta­lál­ta ki­emel­ke­dő­nek az al­ko­tást a zsű­ri.
A fesz­ti­vál kez­de­tén a ver­seny­prog­ram­ban nagy si­ker­rel be­mu­ta­tott, majd óri­á­si vissz­han­got ka­pott ma­gyar (pénzből készült) zsidósajnálató al­ko­tás, a 38 éves Nemes Jeles László el­ső film­je. Három ko­ráb­bi kis­film­je (Türelem, The Counterpart, Az úr el­kö­szön) több mint har­minc dí­jat ka­pott száz­nál is több nem­zet­kö­zi film­fesz­ti­vá­lon.
A Saul fia for­ga­tó­köny­vét Nemes Jeles László és Clara Royer ír­ta, a film pro­du­ce­re Sipos Gábor és Rajna Gábor volt, a fő­sze­re­pe­ket Röhrig Gézán kí­vül Molnár Levente, Urs Rechn és Zsótér Sándor ala­kí­tot­ta. A Laokoon Filmgrup gyár­tá­sá­ban ké­szült al­ko­tást a Magyar Nemzeti Filmalap több mint 320 mil­lió fo­rint­tal tá­mo­gat­ta.
A propaganda fil­met a Mozinet Kft. for­gal­ma­zá­sá­ban jú­ni­us 11-től ve­tí­tik a ma­gyar mo­zik­ban.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: