Randolph L. Braham 96 éves volt. Két hónapja a Mazsihisz elnökének küldött nyílt levélben tiltakozott a szerinte történelemhamisító Sorsok Háza megnyitása ellen - írja a fajilag eléggé érintett HVG.
„Tavaly, 95 éves korában még Magyarországra látogatott. Szerette Magyarországot és meg akart minket óvni sötét démonaink feltámadásától. Az igazság immár ismert, hisz’ ott van Randolph L. Braham munkáiban. Braham professzornak hála, soha többé nem szabadulhatunk meg az igazságtól. Jöjjön el az idő, amikor minden magyar hálás lesz ezért neki”
– írta vasárnapi Facebook-bejegyzésében Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke.
Zoom
Randolph L. Braham (j) és Heisler András Mazsihisz-elnök
A Mazsihisz elnöke utalt arra is, hogy a "neves holokausztkutató" a Sorsok Háza tervezett megnyitása, ahogy a fajtársi lap fogalmaz: "annak sokat bírált koncepciója" miatt néhány hónapja nyílt levélben kérte tőle, hogy védjék meg „a holokauszt magyarországi fejezetének történelmi integritását”.
„Kedves Braham, ígérem, megtesszük”
– írta vasárnapi rövid megemlékezésében Heisler András.
A Józsefvárosi pályaudvaron 7,5 milliárd forintunkból létrehozott legújabb holomúzeumra pártunk és kormányunk még 2 milliárd forintot kíván költeni, mielőtt a magyar fővárosban megrendezendő zsidó olimpia évében, a "magyarországi holokauszt" 75. évfordulóján megnyitja kapuit. A Sorsok Házát a magyarnak maszkírozott kormány az általa kitartott, a Köves Slomó rabbi nevével fémjelzett Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) tulajdonába és működtetésébe adta, emiatt a Mazsihisz persze hisztizik. Ezt jelenti tehát az ún. "sokat bírált koncepció".
Zoom
Ezt az ajándékot most nem Heislerék kapták
Randolph L. Braham korábban a Szabadság téri német megszállási emlékműnek is hangos kritikusa volt, már akkor, 2014-ben arról beszélt, hogy a kormány rehabilitálni akarja a Horthy-korszakot. Emiatt visszaküldte a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét is, amelyet egyébként a második Orbán-kormánytól kapott 2011-ben, és nyílt levélben kérte, hogy távolítsák el a nevét a Holokauszt Emlékközpont Téka és Információs Központjáról.
(Kuruc.info - HVG nyomán)
Kapcsolódó: