Több európai vezető is részt vett azon a francia katonai parádén, amelyhez egy légdeszkán repkedő fegyveres is csatlakozott.
A technológia fejlődése nem csak gyorsabb és jobb kamerájú telefonokat eredményez, a haditechnika képviselői is igyekeznek kamatoztatni a benne rejlő lehetőségeket. Ilyen például a légdeszka is, amellyel régóta kísérleteznek a vállalatok.
Egy cég azonban mintha előrébb tartana a fejlesztésben, legalábbis erről tanúskodik az a felvétel, amely a vasárnapi párizsi katonai parádén készült. A rövid videón Franky Zapata jetski-bajnok látható, amint egy légdeszkán repked.
 
Az eszköz mozgása nem csak gyors, Zapata elég stabilan is állt rajta, egy pillanatra sem inogott meg. Mindez egyet jelent: a légi járművel való munka olyan állapotához érkezett, hogy már nem kell sok, hogy élesben is bevethető legyen. A mostani még csak teszt volt, de jól látható, mennyire jól működik.
Zoom

AFP / Ludovic Marin
A Flyboard Air nevű eszköz a fejlesztők szerint akár 3 km magasra is képes felemelkedni, sebessége pedig megközelíti a 150 km/h-t. A teljesítményét négy, rádió-távirányítású, egyenként 250 lóerős hajtőműnek köszönheti. A Flyboardot a pilóta az egyensúlyával kormányozva tudja irányítani.
(HVG nyomán)