Napjainkban az európai energiaválság miatt felértékelődött az energiapolitika, illetve az energiastratégia. Alább gyűjtöttünk csokorba néhány ezzel kapcsolatos hírt.
Új napelemes termelési rekord született
Idén március 18-án új napelemes termelési rekord született Magyarországon. Ekkor a déli órákban 2362 MW értékkel megdőlt a mindenkori PV teljesítmény rekord.
A szombati rekord idején az országos villamosenergia-fogyasztás 65 százalékát megújuló energia fedezte.
A MAVIR cikke azt is kiemeli, hogy most már napos idő esetén az ország trendszerűen jelentős mennyiségű energiát exportál. Aznap az export elérte az 1545 megawatt értéket. Ez a paksi atomerőmű teljesítményének a háromnegyede!
Zoom
A március 18-i termelés összetételének az ábrázolása az idő függvényében (forrás: mavir.hu)
Az egyensúly tartása érdekében jelentős leszabályozásra volt szükség, aminek az értéke elérte a 433 MW-ot is.
Az ipari léptékű PV termelők beépített teljesítménye jelenleg 2630 MW, míg a háztartási méretűek mintegy 1632 MW-ott tesznek ki.
Aszódi Attila: szükség lesz egy harmadik atomerőműre
Aszódi Attila, a paksi bővítés korábbi államtitkára szerint az energiaigény várható növekedése és más tényezők miatt szükség lenne a paksi bővítés mellett még egy atomerőműre.
Aszódi úgy látja, hogy a földgáz a piaci árak volatilitása miatt nem megbízható energiaforrás. Aszódi Attila szerint a nukleáris fűtőelemekkel kapcsolatosan nem lehetnek ilyen problémák.
Aszódi szerint a harmadik atomerőmű nem orosz lesz, mivel a Roszatom túlvállalta magát rendelésekkel, ami miatt nincs több kapacitása. Emellett a paksi telephelyen több blokk már nem fér el, ami miatt az üzemeltető társaság is különböző lesz.
Válasz egy korábbi hozzászólásra
Az egyik közelmúltban itt megjelent cikkemre született egy jelentősebb válasz a kommentek között. A cikk alapvetően a BWRX-300 típusú atomerőművekkel kapcsolatos haladásról szólt.
Az egyik kommentelő, Vad Vérnyúl megjegyezte, nem teljesen alaptalanul, hogy a forralóvizes típusú atomerőművek kevesebb energiát termelnek, mint egy azonos teljesítményű nyomottvizes atomerőmű. Ráadásul szerinte nem is kicsi a különbség, egy forralóvizes nagyjából egyharmadnyi mennyiséggel kevesebb energiát termel.
Ehhez én azt tenném hozzá, hogy régebben, nagyjából 30 évvel ezelőtt még valóban ez volt a helyzet. Ennek az az oka, hogy a forralóvizes atomerőművek jelentősen több karbantartásra szorultak.
Viszont most már közel sincs ekkora különbség. Ennek az az oka, hogy az üzemeltetési tapasztalatok felgyülemlésével és a technika fejlődésével ezek az atomerőmű-típusok most már sokkal kevesebbet állnak karbantartás miatt. Az tény, hogy 30 évvel ezelőtt még egy forralóvizes 65 egy nyomottvizes pedig 85 százalékos kapacitás-faktorral üzemelt, de napjainkban ezek a számok már 90-95 százalék körül vannak. Ehhez elég megtekinteni az Amerikában működő forralóvizes atomerőművek statisztikáit (alább linkben).
Ha ezt figyelembe vesszük, akkor a GE valóban aláígért a Roszatomnak.
(Olvasónktól)
Korábban írtuk:
Források:
https://www.vg.hu/energia-vgplus/2023/01/paks-ii-mellett-lenne-helye-egy-harmadik-atomeromunek-is
https://www.mavir.hu/web/mavir/-/folyamatos-t%C3%B6rt%C3%A9nelmi-rekordok-a-napenergia-termel%C3%A9sben?returnPlid=16273527
https://www.nei.org/resources/statistics/us-nuclear-operating-plant-basic-information