Idén augusztus végén jelent meg a Kuruc.info hírportálon egy az energiaipar, azon belül az olajipar jövőjével foglalkozó cikk. A reakciók alapján annak a cikknek a következtetéseit egyesek nem tartják reálisnak (pedig a cikk alapvetően a British Petrol Outlookot követte). Annak érdekében, hogy reálisabb képet kaphasson a közönség az olajipar jövőjéről, most kontrollként egy másik Outlookból, az ExxonMobil Global Outlookból szemezgetünk.
Az olajigény várható alakulása az ExxonMobil alapján
Míg a BP Outlook alapján a világgazdaság kőolajigénye 10 éven belül elkezd csökkenni, addig az Exxon kitekintése alapján a világ kőolajigénye továbbra is nőni fog, bár nagyon lassú mértékben. A Exxon kitekintése alapján a világ kőolajigényének a növekedése 2025 után elkezd lelassulni, ami miatt a 2021 és 2050 közötti időszakban az átlagos éves növekedés mindössze 0,2 százalék lesz.
Az Exxon szerint a növekedés csökkenésének az oka leginkább az elektromos gépjárművek terjedése lesz. Az Exxon szerint 2050-ben a világ személyautó-állományának nagyjából fele elektromos lesz.
Viszont vannak még olyan területek, amiken növekszik a világgazdaság kőolajigénye. Ennek az az oka, hogy a világ kőolaj-felhasználásában az egyik legjelentősebb tényező a vegyipar. Az Exxon kitekintése szerint 2021-től 2050-ig a világ vegyiparának az olajigénye 80 százalékot fog nőni.
Abban, hogy az Exxon szerint a vegyipari olajfelhasználás nagy mértékben nőni fog, jelentős szerepe lehet, hogy a világgazdaság 2050-ig megduplázódik.
Emellett az Exxon szerint a kereskedelmi célú olajfelhasználás (teherszállítás) is nőni fog.
Honnét fog jönni a továbbra is növekvő olajmennyiség?
Ahhoz, hogy meg tudjuk, hogy ez a mennyiség miből fog származni, egy másik forráshoz, a tengeri olajkitermeléssel foglalkozó Offshore Magazine-hoz fordulunk. A Magazine-ban tavaly év végén megjelent cikk alapján, a mélytengeri olajkitermelés a 2030-ig terjedő időszakban közel megduplázódik.
Zoom
A mélytengeri olajtermelés felfutását mutató ábra
Az újonnan kitermelésbe vont mélytengeri mezők elsősorban a dél-amerikai és az afrikai partok előtt lesznek. A mélytengeri olajkitermelés teljesítménye már idén elérheti a 10,4 millió hordót/napot, ami összemérhető az orosz olajkitermeléssel.
Jelenleg a mélytengeri olajkitermelés a legprofitábilisabb projektek között van az olajiparon belül. A mélytengeri olajkitermelés esetében általában kiemelkedő az egy kútból származó olaj és gáz mennyisége.
Viszont mellette az is igaz, hogy a mélytengeri területeken egyre többet kérnek egy fúrótoronyért: a fúrótornyok költsége rövid idő alatt megduplázódott.
Más energiahordozók az Exxon szerint
Az Exxon kitekintése alapján 2050-ig a világ szénfelhasználása lényegében megfeleződik. Ennek az lesz az oka, hogy a világ egyre több országában kiszorul az energiatermelésből a környezetvédelmi célok miatt.
Az Outlook alapján a világ 2021 és 2050 közötti energiaigény-növekedésének a 70 százalékát a „tiszta” energiaforrások, vagyis a megújuló energia és a nukleáris energia fogják biztosítani.
Zoom
A világ energiatermelésének várható alakulása az ExxonMobil Global Outlook alapján
(Olvasónktól)