1980-ban kezdte az erőemelést Fábri János, '81-ben már magyar bajnok. Gyulai színekben versenyez, mert Szarvasnak nem kell. A Fideszből és az MSZP-ből kiábrándult, a Jobbikban bízik. Az Ellenvélemény interjúja.
- Sorban állnak a támogatók egy többszörös magyar, Európa- és világbajnok sportolónál?

Fábri János
- 20 évig saját költségemen versenyeztem de az utóbbi években már nem nekem kell állni a versenyzés költségeit. Azt tudni kell, hogy egy garnitúra ruha 300 000 forint és 6 versenyt bír ki, utána menthetetlenül kinyúlik. A kanadai vb-re sajnos viszont már nem mehettem pénzszűke miatt, oda legalább 2 embernek kísérnie kellett volna, az pedig nagyon sok pénz, pedig 647,5 kg-t csináltam az Eb-n, a kanadai vb-t 627,5 kg-val nyerték...
- A súlyemelést régebben eléggé megrázták a doppingbotrányok, de a közelmúltban kemény szabályokat hoztak, ma már nincs a 6 legveszélyeztetettebb sport között. Ön mit tapasztal?
- Valóban kemény intézkedéseket hoztak, jómagam is 17-18 doppingteszten estem át. Egyszerűen nem éri meg, szigorúak és magasak a büntetések, a szponzorok is a tiszta játékért támogatnak, nem fizetik ki helyetted a büntetést.
Zoom
- Hogy látja az ország jelenlegi helyzetét egy élsportoló?
- Ha az ember szegény családba születik, nagyon nehéz érvényesülni, ha az ember nem kisebbségi vagy egy pártkatona fia, akkor mehet külföldre szállodát takarítani, pincérnek valami hajóra, sorolhatnám. A miniszterelnök sem azt csinálja, hogy az eddig ellopott vagyont visszaveszi, hanem a könnyebb utat választja, megsarcolja az embereket. A kétharmaddal elvileg mindent megtehetnének, de még mindig ott vigyorog Gyurcsány, Draskovics, Kóka, Veres Jancsi vagy Bajnai… A Fidesznek volt ideje rendet rakni, ez már a második 4 éve, és még mindig nem volt elszámoltatás.
Én azért is szimpatizálok a Jobbikkal, mert fiatalok, szeretem Novák Elődöt, mert amikor felszólal, szívéből mondja, hogy hazaárulók. Mi még tudtuk azt, hogy kitől kell félni, akik a kommunizmusban éltünk, ők már szerencsére nem.
- Hogyan látja a város helyzetét, jó irányba mennek a dolgok Szarvason?
- Én ezektől semmit sem kaptam, az utcámba a saját költségen vezettük be a vizet, az áramot, a szennyvízelvezetést, a gázt, a kövesutat. Megint emelték az építményadót. Ingyenes szemétszállítást is ígértek, abból sem lett semmi. Bezzeg jutalomra mindig van pénz…
- A Jobbik elkötelezett híve a keleti nyitásnak, Önnek mi a véleménye róla?
- Nagyon jó ötletnek tartom, gondoljunk csak bele, mindig is keletről kaptuk az olajat, a gázt, a villamos energiát és mi is el tudtuk kelet felé adni az áruinkat. Nyugatról pedig mit kaptunk?
- Nem tudom, mit?
- A buzikat…
(A beszélgetés az Ellenvélemény júniusi számában jelent meg.)