Olvasónk írja:
Mint ismeretes, a bankok szeptembertől akár ötszörösére is emelhetik a tranzakciós díjakat, és a készpénzfelvételért is külön költséget számolnak fel (természetesen ezt is a Varga-csomag "átháríthatatlanságának" jegyében). Egy "szakértő" nemrég azt nyilatkozta valamelyik kereskedelmi tévé híradójában, hogy a nyugdíjasoknak van választási lehetőségük, mert ők bankszámla helyett akár postán is kérhetik a nyugdíjukat, azonban a munkavállalók esetében ez a lehetőség nem áll fenn, mivel ők mindenképpen bankszámlára utalva kell hogy megkapják a fizetésüket.
Úgy tudom azonban, hogy ez nem így van. A januártól életbe lépett új munkatörvénykönyv (2012. I. sz. törvény) Munkabér védelme fejezetének 158§-a azt mondja ki hogy "A munkabért készpénzben vagy a munkavállaló által meghatározott fizetési számlára utalással kell kifizetni". Tehát a munkavállalók a törvény alapján készpénzben is kérhetnék a fizetésüket. Ha több ezer ember járna így el egyszerre (már akinek nincs hitele), akkor az komoly érvágást jelentene a bankoknak.

Eddig az olvasói levél. Megkerestük ezügyben az egyik jogi szakértőnket, aki megerősítette, hogy valóban van ilyen törvény (itt található).
Jogászunk hozzátette: annak érdekében, hogy erre lehetőség legyen a közszférában is, ne csak a Munka Törvénykönyve alapján foglalkoztatottaknál, Vona Gábor és képviselőtársai idén tavasszal javaslatot nyújtottak be - amit persze a kormánypártok rögtön leszavaztak.
Jelenleg a köztisztviselők, kormánytisztviselők és közalkalmazottak csak akkor kapják készpénzben a fizetést, ha nincs bankszámlájuk.
(Kuruc.info)