Belső indíttatásból fakadó, egyfajta misszió a komolyzene és az értő közönség felé az életem, a munkám – szögezte le beszélgetésünk elején Bálint NatáLia szoprán énekesnő. Alább olvasható a Zalai Hírlap interjúja.
Számos sikert ért már el a keszthelyi illetőségű operaénekes, aki olyan mestereknél képezte a hangját, mint Kovács Magda, Sass Sylvia, Hamari Júlia és Thierry Pillon. Jelenleg Németországban tanul a stuttgarti Zeneművészeti Főiskola magánének szakán, világhírű professzorok irányításával. Mesterei kiemelik hangjának drámai színét nagy terjedelmét, amely alkalmassá teszi Verdi, Puccini, Wagner hősnőinek megformálására. Emellett a dalirodalom jeles műveit is repertoárján szerepelteti, így gyakran énekel Liszt-, Bartók- és Kodály-dalokat.
Tavaly elnyerte a Stuttgarti Richard Wagner Szövetség ösztöndíját, 2011-ben a Carl Davis Alapítvány ösztöndíjasa volt. Sikereit jelzi több zenés filmszerep is, például az, hogy Kanadában többször bemutatott, Magyarországról szóló dokumentumfilmben énekli Puccini egyik híres áriáját. A tanulmányok mellett természetesen fellépésekre is rendszeresen felkérik. Szomorúan jegyezte meg, hogy az arány megfordult, míg korábban hazánkban volt több koncertje, addig jó ideje nagyrészt inkább Németországban áll közönség elé.

- Hat éve ötven-hatvan fellépésem volt Magyarországon és 2-3 külföldön. Ez az arány megfordult, a hazámban kevesebbet állok közönség elé. Úgy látom, amatőrként keresettebb voltam. Pedig fél lábbal mindig itthon vagyok, s bevallhatom, hogy borzasztóan vágyom haza – fogalmazott. – Sajnos azonban jelenleg nem olyanok a körülmények, melyek kedveznek a komolyzene területén dolgozók számára. Az igényes művészetre nincs igény, a médiában a tehetségkutatók szinte ontják az énekeseket, akiknek a tehetségéről jobb szót sem ejteni. Túlliberalizált a világ, a zeneművészet is egy szakma, amihez képzés szükségeltetik, amit tanulni kell, majd alázattal kezelni. Sajnos szerintem a rádiókban is kevés az értékes zene, pedig jó lenne, ha mindenki megtalálhatná a kedvenc dallamait. Németországban más a helyzet, annak ellenére, hogy ott is telített a piac. Az opera kedvelt a közönség körében, s különösen szeretik a magyarul előadott slágereket, magyar dallamokat. Ezekre, ha tehetem, mindig figyelmet fordítok a repertoár összeállítása során. Boldog voltam, amikor az egyik német újság főcímként azt írta rólam, hogy „Elbűvölően magyar!”.
Bálint NatáLia azt mondja, sajnos nem látja a magyarországi jövőjét, de mindenképpen szeretne mindkét országban élni és persze dolgozni is. Keszthelyhez köti emlékei mellett családja, s az is, hogy lokálpatrióta érzéseit megmutatva 2010-ben himnuszt írt a városnak, Mesék városa címmel. Emellett dr. Bakonyi Károly híres szőlőnemesítő emlékére is több alkalommal adott koncertet. Programjai közül kiemelkednek az exkluzív borvacsorák, melyek közönsége szintén örül, hogy az énekesnő hangversenyét hallgathatja. Sok esetben ad jótékonysági koncertet.
- A keszthelyi fellépések mellett próbáltam beindítani komoly programot. A neves művészeket (Rost Andrea, Sass Sylvia, Fassang László) felvonultató Keszthely-Klassz Fesztivál és Mesterkurzus sikeres volt, de mégsem folytatódhatott, mert a város nem támogatta a rendezvényt. Sajnos kevés felkérés érkezik a városból, a térségből, pedig sokan keresnek, írnak, hogy szeretnének hallani. Pedig én örülök, ha itthon énekelhetek, ha legalább két koncertre felkérnek, már jövök is haza Németországból. Imádom a komolyzenét, jól esik az elismerés, de nem vágyom világkarrierre. Szeretnék megélni ebből, s szeretnék családot. Mindez nehéz, de nem lehetetlen, s rendkívül fontos számomra. A jövőmet úgy tervezem, hogy kint dolgozom, s sokat itthon leszek. Ahogy eddig, egyfajta kulturális diplomataként is dolgozni kívánok, betöltve egy olyan missziót, mely belülről fakad. A zeneművészet ugyanis igazi szolgálat, ez nem kérdés számomra. Úgy gondolom, szükség van arra, hogy külföldön is ismerjék, elismerjék azt a kulturális munkát, melyet hazánkban jelenleg kevesen vállalnak fel. Most nagyon örülök, hogy a karácsonyt, az ünnepeket Keszthelyen tölthetem, s a programba két koncert is belefért.
Bálint NatáLia a csabrendeki fellépés után Vonyarcvashegyen, a Szent Mihály kápolnában lépett közönség elé. December 30-án, illetve január 1-jén kínai, orosz és szlovén énekesek társaságában Hévízen és Sárváron operett-opera gálán fog énekelni.
Kapcsolódó: