Csintalan Sándor, a Simicska-birodalomhoz tartozó Lánchíd Rádió műsorvezetője a Heti Válasznak azt mondta, náluk nem volt irányváltás, hanem a kormány támadta meg őket, Simicska Lajos nem kézi vezérléssel irányítja a médiumait, a sajtónak pedig kritikusnak kell lennie, de úgy tűnik, ez sok volt a hatalomnak.
Csintalan Sándor volt MSZP-s képviselő, 2007 óta a Fidesz tagja, jelenleg a Lánchíd Rádió műsorvezetője a Heti Válasznak adott interjújában azt mondta, szerinte egyre nagyobb az erőszakra való hajlam az emberekben, amihez az vezetett, hogy azok, akik felelős pozíciókban beszélnek, nem tudják, hogy mit csinálnak. Mint mondta, szerinte ide tartozik az is, amikor Lázár János "szexista" megnyilvánulásokat enged meg magának Szél Bernadettel szemben, illetve hogy Habony Árpád, aki az utcán hasba rúgott egy embert, még a kormány közelében van.
"Az, hogy a miniszterelnök nem rúgta ki páros lábbal Habony Árpádot abban a pillanatban, amikor a tudomására jutott, mit művelt az utcán, az első hibák egyike volt" - mondta Csintalan, aki hozzátette, még sose látta Orbánt olyan zavarodottnak, mint amikor Habonyról kérdezték. Úgy vélte, az Orbán közelében dolgozók naponta megélik a "Habony-féle terrorizmust, Habony hatalmát, Habony jelenlétét".
Csintalan azt mondta, szerinte Varga Mihályon kívül minden megszólaló hiteltelen, a hitelességvesztés megállításában viszont a kritikus sajtónak lehetne szerepe, de a kormány ehelyett egy gyakorlatilag nézhetetlen állami médiát épített ki. "A tartalomban is a megrendelő szándéka érvényesül: egy virtuális valóságot kell felépíteni, egy olyan Magyarországot, ami nem létezik. Ez legutóbb az MSZMP KB agitprop osztályának lehetett a célkitűzése a '70-es években" - mondta Csintalan Sándor.
Az új kormánypárti napilapról, a Napi Gazdaságról elmondta, egyelőre nem látja, hogy milyen teret akarnak betölteni, mert, mint mondta, "mi sok voltunk a hatalomnak, ez kiderült", de az Echo TV-től és a Magyar Hírlaptól jobbra már nincs tér, a köztévé pedig szintén elfoglalt egy területet.
Arról, hogy Lázár János és Rogán Antal szerint a Simicska-médiabirodalom a "szélsőjobbra" került, Csintalan azt mondta: "szerintem ők valami egészen mást olvasnak és néznek, talán a cseh kettőt". Mint mondta, az orgánumok irányultsága nem változott, továbbra is konzervatív, jobbközép és kritikus.
Mint mondta, ő maga szomorú lenne, ha Simicska Lajos bocsánatot kérne Orbán Viktortól, és minden jóra fordulna, mert akkor bebizonyosodna: a kormány nincs tisztában azzal, hogy mi a sajtó szerepe egy demokratikus társadalomban. A Simicska-Orbán konfliktusról azt mondta: "nem mi hajtottunk végre 180 fokos fordulatot, hanem a kormány jött nekünk", a kormány olyan helyzetet akart teremteni, hogy ne tudjanak működni, és megvádolták őket azzal, hogy parancsszóra működnek. Csintalan elmondása szerint Simicska Lajos viszont soha nem szólt bele a tartalmakba.
Csintalan szerint a Fidesz még mindig a kisebbik rossz, a Jobbikról pedig kijelentette, hogy "nemzetáruló, és nemzetellenes politikát folytat".
(HVG nyomán)