Az Amerikai Függetlenségi Nyilatkozatban megfogalmazott nagyszerű alapelvekre egykor csodálattal tekintettek az európaiak – közöttük számos zsidó értelmiségi is. Az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozatának megalkotói, a reformkor liberális politikusai és értelmiségijei, az 1848-as forradalmak barikádjain harcoló tömegek, a kommunizmus ellen fellépő személyek sora - közöttük nem is egy zsidó - áhítattal vegyes csodálattal adózott a „szabadság világítótornya”, vagyis az Amerikai Egyesült Államok előtt. Napjainkban azonban gyökeres fordulat következett be. A TEV elnevezésű zsidó cenzúrahivatal vezetője, Bodnár Dániel ugyanis fehéren-feketén kimondta: „Az alapjogok és így a szólás szabadságának alkotmányos, mindenek feletti védelme semmilyen formában nem ültethető át a jelenkori Európa és Magyarország társadalmi valóságába”. Az USA immár tehát nem példakép, a szabadság, a demokrácia, a „fékek és ellensúlyok rendszere” immár szavakban sem kívánatos többé? Vagy csak akkor nem, ha ez Bodnárék érdekeit sérti...
A Zsidó.com elnevezésű internetes portál ismerteti Eugene Volokh jogászprofesszor cikkét, aki a The Washington Post hasábjain elmélkedett korunk egyik legégetőbb kérdéséről: a Kuruc.info ellen indított per lehetséges kimeneteléről. A professzor írásában az alábbi kérdéseket boncolgatta: használhatja-e egy külföldi ország az Egyesült Államok jogrendjét a gyűlöletbeszéd mögött álló személyek beazonosítására? Az amerikai bíróságoknak figyelembe kell-e venniük olyan bűncselekményeket, melyeket amerikai internetes szolgáltatók révén más országokban követnek el?
Volokh írásában „az ügy kapcsán készült jegyzőkönyvek” alapján beszámol arról, hogy „Bodnár Dániel, a Tett és Védelem Alapítványának elnöke panaszt tett az internetes portálon történt holokauszt-tagadások miatt a kaliforniai szövetségi bíróság előtt”. A zsidó főcenzor egy megkérdőjelezhetetlen hitelességű, perdöntő bizonyítékot is csatolt a „panaszához”: a San Francisco Chronicle Kuruc.infóról szóló, 2013. november 14-én megjelent írását, melyből kiderül, hogy „a közölt tartalmon keresztül a szerzők rendszeresen tagadják a holokausztot, továbbá gyűlöletkampányt szerveznek a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és roma közösségekkel szemben”. A cikk a Kuruc.info állítólagos bűnei között megemlíti azt is, hogy „az oldalon nyilvánossá tették azon személyek fényképeit, lakcímeit és telefonszámait, akik Budapesten tüntettek a háborús bűnökkel vádolt Csatáry László otthonánál”. Ezen kívül úgy maga Bodnár, mint a TEV többi vezetője „gyűlöletkeltő, rágalmazó, becsületsértő, gyalázkodó cikkeknek és posztoknak” voltak a célpontjai. A lap úgy tudja, a weboldal regisztrált tulajdonosa Varga Béla, az „írók és a szerzők” pedig „Budapesten tartózkodnak”.
Csakhogy, mint arra a Washington Post cikke rámutat, Bodnár feljelentése ügyében „a sértők beazonosításának hiánya miatt” nem született ítélet. Ugyanakkor a bíróság állítólag arra az álláspontra helyezkedett, hogy „az ügyet újra lehet nyitni, amennyiben sikerül azonosítani a felelősöket”.
2015. április 3-án azonban fordulatot vett az ügy – olvasható a Zsidó.com-on megjelent cikkben -, ugyanis „Varga Béla és felesége, Pesti Judit ellen meghallgatást rendelt el az amerikai bíróság”. Igen ám, csakhogy a „holokauszt-tagadás” az amerikai törvények alapján nem büntetethető. Ezzel kapcsolatban Eugene Volokh a Washington Postban a következőket írja: „Most azonban a kérdés az, hogy ez a külföldi országokban megjelenő beszédek esetében is érvényes-e, de valószínűnek tartom, hogy az amerikai bíróságok végül úgy fognak dönteni, hogy igen”. Majd a szerző felteszi a kérdést: „Rákényszeríthető-e” egy külföldi jogrend más ország döntéshozóira?
Eugene Volokh-nak a Washington Postban napvilágot látott eszmefuttatásával kapcsolatban a zsidó portálnak nyilatkozó Bodnár Dániel a következőképpen vélekedett: „A cikkben szereplő érvelés egy fontos jogelméleti kérdésre világít rá, melynek relevanciája az Egyesült Államokban jelenleg folyó kiterjedt szólásszabadság-vitákra korlátozódik. Eugen Volokh ezeknek a vitáknak nagy tiszteletben álló résztvevője, sokszor kezdeményezője. Megtisztelő, hogy kezdeményezésünkkel foglalkozik… Volokh professzor nagyvonalúan kezeli azt a tényt, hogy míg a Magyarországon megindított vonatkozó eljárások büntetőjogi tényállások fennállásai miatt kerültek kezdeményezésre, addig az Egyesült Államokban kezdeményezettek polgári keresetek formájában nem elmarasztalást kértek első körben, hanem adatszolgáltatást, azaz a vallomástételre felszólított felek az USA joghatósága részéről nem büntetőjogi felelősségre vonásra, hanem egy polgárjogi keresetből fakadó meghallgatásra kell hogy számítsanak. A társadalmi közérdek bizonyosan a büntetőjogi szankciókkal sújtandó jogsértés megakadályozása mellett szól”.
Magyarán: TEV-es banda úgy kívánja kijátszani a szabadságjogok védelmére vonatkozó szigorú amerikai törvényeket, hogy az USA-ban zajló polgári peres eljárás keretében megtudakolják a Kuruc.info szerkesztőinek adatait, majd idehaza büntetőfeljelentéseket tesznek a leleplezett „nácikkal” szemben.
De a leleplező „freudi elszólás” csak ezután következik. Ha még bárkinek is kétségei lettek volna a TEV és általánosságban véve a „demokratikus”, „toleráns”, sőt „liberális” zsidóság valóságos szándékait illetően, álljanak itt Bodnár Dániel alábbi szavai: „Az Egyesült Államok jogrendszere és annak kifejlődése, illetve az ezt megalapozó társadalmi stabilitás és történeti kontinuitás semmilyen módon nem hasonlítható össze Európa és ezen belül Magyarország hasonló jogfejlődési folyamataival. Az alapjogok és így a szólás szabadságának alkotmányos, mindenek feletti védelme semmilyen formában nem ültethető át a jelenkori Európa és Magyarország társadalmi valóságába”. „A szélsőjobboldali radikalizmus előretörését megakadályozandó minden, a jogállam adta eszközt meg kell ragadnunk” – tette hozzá a nagyon „demokratikus és liberális”, a magyar adófizetők pénzével is gazdálkodó, hazafiakra vadászó zsidó cenzúrahivatal vezetője.
Perge Ottó - Zsidó.com nyomán