Az elmúlt hónapokban már nemzetközi szinten is megnőtt azoknak a migránsoknak a száma, akik rájöttek, hogy keresztényként jobb eséllyel pályázhatnak a menedékjogra. Akik átkeresztelkednek, levizsgázhatnak a tanultakból és könnyebben állampolgárokká válhatnak. Nagy-Britanniában viszont egyre több a probléma a keresztényteszttel.
Míg a keresztény hitre való áttérés nagyságrendekkel növelheti a migránsok esélyét a menedékjog megszerzésében, rendkívül nehéz megállapítani azt, hogy melyik migráns gondolja komolyan a keresztény hit gyakorlását és melyikük használja csupán ugródeszkának .

Tömeges keresztelő Hamburgban: látszólag százával térnek át a keresztény hitre a migránsok (Fotó: Spiegel)
Nagy-Britanniában most több parlamenti képviselő is felemelte szavát, mert szerintük rosszul irányítják a vizsgákat. Például azt kifogásolják, hogy szó szerint idéztetnek Biblia-részleteket a brit menedékjogért folyamodó migránsokkal, miközben pont az nem derül ki a teszteken, hogy a passzusokat hogyan tudják értelmezni a saját életükre – írja a BBC.
A vizsgázók egy-egy sikertelen próbálkozás után szintén a trükkös, vagy túl nehéz kérdésekre hivatkoznak a néhány hetes, esetleg néhány hónapos Biblia-tanulmányozás után.
A mohamedán vallás elhagyásáért halál jár
A Korán 4.89 megparancsolja: „(...) De ha visszafordulnak (az iszlámtól), fogjátok (ragadjátok) meg őket és öljétek meg őket, ahol csak rájuk találtok, és sem auliyát (védelmezőket vagy barátokat), sem segítőket ne fogadjatok közülük.”
Az utazó támasza (Umdat al-Szalik) című muszlim jogtudományi útmutató a következőket rendeli:
„o8.0 – Az iszlám hit elhagyása (ridda)
Az iszlám elhagyása a hitetlenség (kufr) legrútabb formája, és a legrosszabb. (…)”
„o8.1 Amikor egy ember, aki a serdülőkort elérte és épelméjű, önként elhagyja az iszlámot, megérdemli, hogy megöljék.”
„o8.4 Egy hitehagyott megöléséért nem jár jóvátétel (vagy bármiféle vezeklés, mivelhogy ez olyasvalakinek a megölése, aki megérdemli, hogy meghaljon.)”
A kérdésekkel gyakran valóban azt próbálják eldönteni a vizsgáztatók, hogy valaki próbálkozik-e, szerzett-e saját tapasztalatokat a tanulás alatt. Ám ez a leggyakrabban nem derül ki. A legtöbb migráns megpróbál rövid idő alatt minél több dolgot bemagolni, de persze kudarcot vall. A keresztény vallás lényegét meg végképp nem képes átlátni – olvasható a cikkben.
A BBC megszólaltatott egy iraki férfit, aki elbukott a vizsgán. Elmondása szerint az kérdezték tőle, hogy milyen színű a Biblia fedele. „Tudtam, hogy többféle színű is van, amit én olvastam, az például vörös volt” – tette hozzá, de a kérdésre nem tudott egyértelmű választ adni.
A férfi szerint hasonló trükkös kérdéseket tettek fel neki vagy “magolós” válaszokat akartak hallani. A tízparancsolatos kérdést is elbukta, mert elmondása szerint “az összes parancsolatot fejből kellett volna visszamondania”, de nem tudta őket összegyűjteni.
Nagy-Britanniában most a tesztek hatékonyságát vizsgálják. Berridge báróné, az összpárti vizsgálat vezetője is úgy véli, hogy a jelenlegi kérdések semmit sem döntenek el. „Bárki bemagolhat egy Biblia-részletet, míg azoknak, akik valóban áttértek a keresztény hitre, könnyen visszautasításban lehet részük” – mondta.
A szakember nemcsak a kérdésekbe kötött bele, szerinte a keresztényteszt bizottságának kérdezői sem kapnak megfelelő képzést.
“Különbséget kell tenni a megtanultak és a szívünkben levő tudás között, hiszen a tesztnél az utóbbi a fontos” – mondta Mark Miller tiszteletes, aki Stockton-on-Tees városában foglalkozik átkeresztelkedett iráni menedékkérőkkel.
Szerinte éppen a legfontosabb kérdéseket nem teszik fel, nem firtatják, hogy valaki miért hagyja hátra otthonát, hagyományait, vallását és családját.
(Híradó nyomán)
Kapcsolódó: