A 2010 után született, úgynevezett alfa generáció tagjai már 1-2 éves korukban teljes természetességgel használják a különböző okoseszközöket. Kérdés, hogyan hat mindez a személyiségfejlődésükre.
A 2010 után született generáció számára teljesen természetes a táblagépek és más okoskészülékek használata, ezek a gyerekek már az online világba születtek bele.
Attól a pillanattól, amikor a baba érzékelni tudja a környezetét, látja az anyja és az apja kezében az okostelefont, a tabletet. Az egész világ ott van a szobájában, mondta Prekup Mária pszichológus az M1 aktuális csatorna Médiaklikk című magazinjában.
Egy nemzetközi kutatás szerint az alfa generációba tartozó gyerekek közül minden tizedik apróság a tablet szót ejtette ki először a száján. Azért lehet talán a tablet az ő szavuk, mert számukra ez az interaktivitás, a multitasking, hogy egyszerre több mindent lehet csinálni, ami meghatározó élmény ennek a generációnak az életében, mondta Markos-Kujbus Éva generációkutató.
Hozzátette: gyakran az összpontosítás képességének hiányához vezethet az okoseszköz használata a két legfiatalabb generáció esetében. Számukra a vizuális ingerek a meghatározók, a szöveg sokkal kevésbé, ami azonban hátrányt is jelent, mert a digitális írástudásuk alacsony, nem tudják feldolgozni az információkat.
Az okoseszközök és az internet korai használatának más veszélyei is vannak.
A gyerekek gyakran kerülhetnek kapcsolatba számukra káros vagy tiltott tartalmakkal. A szülőknek kell gondoskodniuk arról, hogy az eszközre ne kerüljenek felnőtt tartalmak.
Korai használatuk azért sem jó, mert ez a korosztály még nem képes különbséget tenni a virtuális közeg és a mindennapi valóság között. Agresszívebbek, bátrabbak és meggondolatlanabbak lesznek, mert úgy gondolják, ha valami történik velük, életre fognak kelni, hangsúlyozta Prekup Mária.
Lerövidül a gyerekkoruk, koraérettek lesznek
A felfokozott tempójú, digitalizálódó világban a gyermekek alvásra is kevesebb időt fordítanak, ami személyiségük fejlődésére sincs jó hatással. Lerövidül a gyerekkoruk, koraérettek lesznek. Olyan információkat kapnak a világból, ami felgyorsítja a fejlődésüket, sorolta a pszichológus.
A szakember mindezek ellenére úgy látja, az alfa generáció életrevalóbb lesz, mint az elődeik. Rettentően gyorsak, a reakcióidejük azonnali, másképpen, vizuálisan fognak tanulni, és megtanulják saját maguk értékesítését a világhálón.
A nagy közösségi tartalomszolgáltatók gondolnak a gyerekekre is. Egyre inkább megpróbálják olyan felületre terelni a fiatalokat, ahol mindent megtalálnak egyszerre.
A jövőkutatók előrejelzései szerint a legfiatalabb generációra sokkal erőteljesebben hatnak majd a szüleik nevelési elvei, mint az elődeikre. Ezért aztán például a reklámszakembereknek sem lesz könnyű dolguk, ha egy alfának el akarnak adni valamit, hiszen ahhoz a szüleiket is meg kell majd győzniük.
(Híradó)