"Nyolc menekült rekedt az osztrák és a magyar határőrök között a hétvégén a senki földjén Rábafüzesnél – erről ír a Kronen Zeitung" - kezdi az oszták lap hírének átvételét a Vas Népe Online. Mészáros Lőrinc Vaol.hu-jának migránssajnáltató firkásza, Bakos Ágnes folyamatosan menekültekről írt a cikkben, reméljük, csak szakmai hozzá nem értésről van szó, nem pedig Európa-ellenes uszításról egy fideszes lapban, mindenesetre az alábbiakban a helytelen jelzőt javítottuk.
Abszurd jelenetnek nevezi az ausztriai újság a vasárnapi esetet és videót is közzétettek róla. Három tucat katona és rendőr állt a határ osztrák oldalán (mármint Bakos Ágnes számára "osztrák oldal" - a szerk.), mint egy kerítés. Néhány egyenruhás és rendőrautók a magyar oldalon (szintén Bakos - Vaol.hu által jóváhagyott - megfogalmazása - a szerk.) – közöttük pedig nyolc illegális migráns egy "kupacban".
Szírek és irakiak voltak, a jennersdorfi állomáson fogták el őket az osztrákok és vissza akarták küldeni Magyarországra. A betolakodók nem akartak Vas megyébe jönni, és természetesen a magyar határőrök sem akarták beengedni őket.
Így rekedtek a határon, vasi szakaszon - tényleg abszurd módon rengeteg egyenruhás között.
Zoom
Az osztrák lap beszámolója szerint a magyar egyenruhások végül beengedték őket Magyarország területére, de azt mondták nekik „próbáljanak meg később, de az erdőn keresztül” Ausztriába menni.
Zoom
Négyen a kellemetlenséget okozó pixelarcúak közül
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság vasárnapi jelentése nem ír arról, hogy ilyen intézkedést hajtottak volna végre Rábafüzesnél. Az országos összesítés az elmúlt három nap eseményeit sorolja, abban az olvasható, hogy „Magyarország területén 9 fő határsértőt fogtak el a rendőrök” – lehet, hogy a Rábafüzesnél Ausztriából érkezett kontinensfoglalókat is ide sorolják, ha szerepelnek a statisztikában.
(Vaol.hu nyomán)