Huszonöt évvel ezelőtt egy parlamenti felszólalásában számos érvet hozott Áder János arra, miért nem támogatja a Fidesz a szavazati jog kiterjesztését a külföldön élő magyar állampolgárokra.
"Úgy ítéljük meg, hogy aki részt akar venni a választásokon, az költözzön haza, költözzön vissza Magyarországra, és ebben az esetben természetesen semmi kifogásunk nem lehet, hogy akár aktívan, akár passzívan választójogát gyakorolja" – mondta az akkor még fideszes parlamenti képviselő, a párt akkori alelnöke, Áder János 1993. szeptember 28-i felszólalásában.
Áder, aki 2012 óta köztársasági elnök, több érvvel is alátámasztotta, hogy a Fidesz, más ellenzéki pártokhoz hasonlóan, miért nem támogatja az elképzelést.
"Mert elvileg sem tartjuk helyesnek, hogy Magyarország legfontosabb belpolitikai kérdéseiben olyanok is döntsenek, akik nem élnek Magyarországon, akik nem adófizető polgárai az országnak, és akik a két választás között semmilyen formában sem tudják az általuk választottakkal kapcsolatos véleményüket elmondani, ráadásul sokaknak semmilyen kötődése nincs is már az országhoz."
Nem támogatták, mert:
  • "mert sokkal nehezebben ellenőrizhető a választások tisztasága",
  • "mert ez jelentősen növelné a költségeket",
  • "mert a választási eredmények végső megállapítását hetekig függőben hagyná".
A Fidesz 2011-ben - egyébként nagyon helyesen - kiterjesztette a választójogot a határon túl élő magyar állampolgárokra is.
Kísértetiesen hasonlítanak a fenti indokok a mostanság ezzel a témával kampányoló gyurcsányisták szavaihoz. Az idegenszívűek azt szeretnék, ha nem voksolhatnának azok, "akik sosem éltek Magyarországon, így nem viselik szavazatuk következményeit", bár a magyargyűlölők a megszállt területeken élő nemzettestvéreink szavazati jogára fókuszálnak elsősorban.
Áder teljes akkori felszólalását itt olvashatja végig.
(HVG nyomán)