Az alább látható videót a Szurkolók az Állatkínzás ellen nevű csapat osztotta meg, azt írják, ma megteszik a feljelentést, ugyanakkor kérik a rendőr-főkapitányt, hogy vizsgálja ki az ügyet, és távolítsa el az ilyen embert a rendőrség állományából.
A Gödöllői Rendőrkapitányság vezetője azonnali parancsnoki kivizsgálást rendelt el a videón látható üggyel kapcsolatban.
Frissítés: felfüggesztették a rendőrt
Maguk a rendőrök is kiakadtak azon a videón, amin egy társuk durván megüt, majd a szolgálati autója csomagtartójába vág egy kis fehér színű állatot. Már be is azonosították, és felfüggesztették a rendőrt, aki valószínűleg a saját állatával bánhatott így. A videót feltöltő szerint az eset Dányon történt, a település polgármestere nem kívánta kommentálni, szerinte a hatóságoknak kell eljárniuk - írja a HVG.
A rendőrség azt közölte, hogy "az érintett rendőrt 2018. február 20-i hatállyal szolgálati beosztásából felfüggesztette".
A Gödöllői Rendőrkapitányság vezetője az ügy további vizsgálata céljából feljelentést tesz az erre hatáskörrel és illetékességgel rendelkező ügyészségen. A gödöllői rendőrök intézkedtek a kutya soron kívüli állatorvosi vizsgálata érdekében, megállapították, hogy "az állat nem szenvedett sérülést az eset során".
A HVG információja szerint a vírusszerűen terjedő videón maguk a rendőrök is kiakadtak, és hamar beazonosították a rendszám alapján, hogy ki volt szolgálatban a valószínűsíthető időpontban az autóval. Mindezt egy rendőrségi kapcsolatokkal rendelkező, állatvédelemmel foglalkozó forrásuktól tudják, aki emiatt névtelenséget kért. Úgy tudja, hogy a rendőrt nem intézkedés közben filmezték le, vagyis nem hivatalosan járhatott el, hanem valószínűleg a saját vagy számára ismerős állattal bánt ennyire durván.
Pataki Gábor, az Állatmentő Liga vezetője azt mondta, azonnal eljuttatták a videót a hatóságokhoz, és a jelzésük alapján megindult a vizsgálat. Szerinte egyértelmű, hogy a videón látható bánásmód megalapozza az állatkínzás gyanúját, ebben az esetben pedig nemcsak a rendőr szolgálati viszonyára nézve lehetnek következményei a történteknek, de büntetőeljárás is indulhat vele szemben. „A videón látható ütlegelés miatt már önmagában eljárás indulhat állatkínzás miatt, ebben az esetben az állatot akár el is kobozhatják” – tette hozzá.
Mivel a videó feltöltője a Pest megyei Dányt jelölte meg helyszínként, a lap megkereste a település polgármesterét, Gódor Lajosnét kedd reggel, de első körben arra hivatkozott, hogy nem látta a felvételt. Miután elküldték neki, azt válaszolta, hogy „megnézte az átküldött videót, ami igen rossz minőségű”. „Érdeklődtem ez ügyben a Gödöllői Rendőr Kapitányságon, azt a tájékoztatást kaptam, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség folytatja le az eljárást” – tette hozzá.