2019. szeptember 19., csütörtök, Vilhelmina, Szabolcs napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
15:11 Molnár Ricsi videózta magát a baleset pillanatában - de ezúttal is csak jót akart, sőt, nem tudta, hogy nem vezethet, nem ő tehet erről14:31 Táskájával ütötte a kalauzt egy nő Ceglédbercelen - de persze csak előzetes szóváltást követően13:55 Lelőtték Amszterdamban a Kecskemét egyik korábbi négerét13:24 Ez előzi meg füstösék utcai telefonkínálgatását13:03 Lezuhant egy belga harci repülő Franciaországban12:55 Budapesti tolvajt fogott egy felvidéki BMW12:24 Dávid-csillag került egy plakátra - a DK szemrebbenés nélkül a zsidóbérenc kormányt tette felelőssé12:10 Az időhúzásos színjáték legújabb "fordulata": Bibi izraeli egységkormányról tárgyalna Ganzcal11:40 Sz@rba nyúlt egy momentumos10:51 Miért borult fel a vezetési oktató által vezetett tűzoltóautó?10:07 Trudeau lebukott: húsz évvel ezelőtt még nem tudta, hogy Aladdin egy kanadai fehér ember09:42 Pompeo már Szaúd-Arábiából ágál Irán ellen09:11 Farkas Flóri szabadlábon van és virul - annyira, hogy éppen a Lungo Dromnak kampányol08:41 A jobbikosok még azzal sincsenek tisztában, támogatják-e Karácsonyt egyáltalán08:04 21 milliárdos forgalmat bonyolított a mobilfizetési rendszer
24 óra legolvasottabbjai

Extra :: :: Hozzászólások

Rohamosan pusztul a világ tüdeje, az Amazonas

Reklám

A bolygó legnagyobb összefüggő esőerdőrendszere az Amazonas. A Föld teljes édesvízkészletének 20 százalékát, és az állatfajok 10 százalékát rejti ez a vidék. A szén-dioxid-megkötés miatt nagy kiterjedésű területei teszik a Föld tüdejévé – hangzott el az M1 Világ című műsorában.
Zoom
A Mato Grosso brazil szövetségi állam tűzoltósága által közreadott kép a Chapada dos Guimaraes nemzeti parkban pusztító erdőtűzről (Fotó: MTI/EPA/Mato Grosso tűzoltósága)
Egy évvel ezelőtt a latin-amerikai törzsek vezetőinek összefogásával létrejött egy átfogó környezetvédelmi terv Bogotában, melynek értelmében az Amazonas-medence Magyarország méreténél hétszer nagyobb, 600 ezer négyzetkilométernyi területe vált védetté. Az amazonasi Konföderáció tagjai között szerepel Brazília, Kolumbia, Venezuela, Ecuador, Peru, Suriname és francia Guyana, de az ügyet az ENSZ is felkarolta.
És, hogy miért kell ilyen méretű összefogás az Amazonas-medence megmentésért?
„43 éve az Amazonasért dolgozom, azóta egy Franciaországnál is nagyobb területről irtották ki az erdőt. A brazil Amazonas mérete körülbelül Nyugat-Európáéhoz mérhető. A biológiai sokszínűség pedig nemzetközi ügy” – közölte Philip Fearnside kutatóprofesszor.
Nemzetközi ügy és helyi ügy is egyben. Hiszen azon kívül, hogy az erdőirtás az egész Földet veszélyezteti, az itt élő törzsek élete is emiatt forog kockán.
A civilizáció nemcsak betegségeket, de az illegális, garázda portyázókat is elhozta az érintetlen vidékre. A szuruik civilizációval való érintkezése után mindössze 8 év telt el, és elkezdték építeni az újabb csapásokat hozó BR-319-es országutat. Az elmúlt évtizedek másik pusztító tevékenysége az állattartás.
Az erdőirtás nyolcvan százalékáért ugyanis a szarvasmarhatartás a felelős. Jair Messias Bolsonaro brazil államfő szerint talán épp az agrárgazdaság segíthet Brazíliának elindulni a pozitív növekedés felé.
„Sokáig a szarvasmarhaipar foglalta el a vidéket és ez a tevékenység volt felelős az erdőirtás jelentős részéért is. Körülbelül egy tehén jutott egy hektárra, tehát nem volt túl sok állat, így a termelés sem volt magas” – mondta Ian Thompson, az Amazonas-program vezetője
Újabb veszélyt jelent az Amazonasra, hogy a vészjósló tények ellenére idén megháromszorozódott az erdőirtás. A Brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet műholdas megfigyelő rendszerének mérései alapján a tavaly júliusban észlelt 597 négyzetkilométerrel szemben
idén 2255 négyzetkilométernyi erdőterület kiirtását észlelték.
Az erdőirtás felgyorsulásáért a kutatók és a környezetvédők Bolsonarot teszik felelőssé. Bolsonaro tagadja a vádakat és hazugsággal vádolja Brazília űrkutatási intézetét. Az államfő még kampányában ígéretet tett arra, hogy segíti majd az esőerdő területére tervezett mezőgazdasági beruházásokat. Egyik első intézkedése az volt, hogy lehetőséget adott a mezőgazdasági minisztériumnak, hogy ha úgy akarja, megszüntethesse az Amazonas-medence esőerdőinek a védettségét.
(Híradó)
Kapcsolódó:
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready