Zoom
A Tejút látszik egy hosszú expozíciós idővel készült képen Salgótarján Rónafalu településrészéről fotózva 2020. április 22-én. 2003 óta minden évben az áprilisi újhold idején tartják a sötét égbolt nemzetközi hetét, mellyel a természetes fény kiemelt jelentőségére és az éjszakai égbolt szépségére hívják fel a figyelmet (fotók: MTI/Komka Péter)
Zoom
A több, hosszú expozíciós idővel készült felvételből számítógéppel összeállított panorámaképen a Tejút látszik Salgótarján Rónafalu településrészéről fotózva 2020. április 22-én
Az ősi magyar mitológiában a Tejút egyrészt a Hadak útja, másrészt a székelyeknél Csaba királyfi csillagösvénye, vagy röviden Csaba útja néven ismert. A monda szerint ezen a csillagösvényen távozott el a földi világból Csaba királyfi, Attila hun király fia, a székelyek vezére, és tér majd vissza, ha népének segítségre van szüksége. A székely himnusz két sora is ennek a mondának állít emléket: „Vezesd még egyszer győzelemre néped,/ Csaba királyfi, csillagösvényen!” (Wikipédia)