A világháború egyik legendás alakulata, az Afrika-hadtest túlerő ellen is sikeres küzdelmet folytatott. Ennek több jelentős tényezője is létezett, az egyik, ami kevésbé ismert, az Rommel hírszerzése volt. A Rommel számára az ellenségről rendelkezésre álló információk több forrásból álltak össze, amiről alább látható egy összeállítás. Ezen források nélkül Rommel valószínűleg kevesebb csatát tudott volna nyerni, és rendelkezésre állásuk jelentős fedést mutat Rommel sikereivel.
„A jó forrás”
Rommel legnagyobb sikereinek időszaka egybeesik az általa „a jó forrás” (die gute Quelle) néven emlegetett üggyel. A jó forrás a kairói amerikai katonai attasé, Bonner Fellers volt. Ugyan az attasé nem volt német kém, de ennek ellenére mégis információkkal látta el a német haderőt, mivel a németek meg tudták fejteni a Washingtonnak küldött üzeneteit.
A németek azért tudták megfejteni Fellers üzeneteit, mivel az olaszok segítettek nekik. Az olaszok ugyanis '41-ben azt csinálták, hogy észrevétlenül betörtek a római amerikai nagykövetségre, és lefényképezték a rejtjelkulcsokat. Az olaszok azért tudtak észrevétlenül betörni, mivel a követség személyzete részben olasz volt, akik egyszerűen kulccsal beengedték az olasz hírszerzőket. Ezek után pedig csepegtették az információkat a németeknek.
Később a németeknek amúgy maguktól is sikerült megfejteni az üzeneteket.
Fellers szorgosan végezte a munkáját, vagyis minden nap jelentett Washingtonnak a látottakról. Ezért minden nap délben Rommel asztalán volt Fellers előző napi üzenete, ami révén tudta a brit haderő problémáit, szándékait és egyéb információkat róluk. Fellers üzenetei többször is elárultak brit terveket hadmozdulatokról, mivel a britek bizalmasak voltak vele.
Fellers üzenetei már csak azért is több győzelmet eredményezhettek Rommel számára, mivel Fellers üzeneteiből derült ki, hogy britek mikor fognak erősítést kapni, és Rommel még az előtt támadást indított ellenük.
Zoom
Bonner Fellers
A német sikerek miatt a britek elkezdtek gyanakodni és rájöttek, hogy a katonai attasé lehet a dolog mögött. Az amerikaiak ezt kezdetben nem hitték el nekik, de végül megváltoztatták a titkosítást.
A jó forrás időszaka 41 decemberétől nagyjából 42 nyaráig tartott. Rommel ekkoriban aratta a legnagyobb sikereit.
Fellerst az Afrikából való visszahívása után amúgy kitüntették.
Fényképfelderítés
1942-ben az Afrika-hadtest számára a magassági motorokkal felszerelt Ju-86-os felderítőgépek jelentős felderítési tevékenységet végeztek. A Ju-86-os felderítő változatai a '40-42-es időszakban magasabban tudtak repülni, mint a brit vadászgépek. Így berepülhettek az ellenséges terület fölé és rendszeresen fényképfelderítést tudtak végezni.
A technikai lehetőséget a Jumo 207 ellendugattyús dízelmotorok teremtették meg. Ezek egy nagyon korszerű feltöltőrendszerrel voltak felszerelve, ami miatt nagy magasságban is képesek voltak a szükséges teljesítményt leadni.
A siker 42 augusztusában ért véget, amikor megjelentek Kairó felett a brit magassági elfogóvadászok. Ezek után a gépeket kivonták erről a hadszíntérről.
Zoom
Ju-86P magassági felderítőgép
A brit Interdepartmental Cypher
Az egyik legjelentősebb német információforrás, amit rádiók lehallgatása révén szereztek, a Brit Interdepartmental Cypher. Ez egy kódkönyv volt, amit a britek széles körben használtak. Használták a brit gyarmati hatóságok, a külügy és az Admiralitás is. Ez volt az egyik legjelentősebb rádióforgalom, amit a német hírszerzés lehallgatott.
Ezt a rádióforgalmat azért tudták lehallgatni, mivel 1940-ben, Norvégiai lerohanásakor példányok estek a németek kezébe. Ezután az összes német jelhírszerző szervezet részt vett a lehallgatásban és jelentős információkhoz jutottak. Például a brit katonai attasék is használták a rendszert.
A német siker 1943 júliusában ért véget, amikor megváltoztatták a rejtjelkulcsokat.
Zoom
Az Interdepartmental Cypher
A francia rejtjelező gépek
A francia haderő a világháború előtt a Boris Hagelin által kifejlesztett rejtjelező gépeket rendszeresítette, ami a német eredetű Enigma gépek mellett a piac másik nagy részét fedték le. Ezeket biztonságosnak tartották, de 1940-ben a németek kezébe kerültek. A németek a kezükbe jutott példányok birtokában a feltörésükhöz használható eljárásokat kidolgozták, de ennek egy ideig nem vették hasznát, mivel megszűnt a forgalom Franciaország bukásával.
Viszont később megalakultak a gaulle-ista francia csapatok, amik '42-től kezdve ismét elkezdték használni a Hagelin gépeket. Ezeket a németek viszonylag gyorsan feltörték, és jelentős információhoz jutottak belőle. Ennek az volt az oka, hogy a gaulle-ista csapatok az amerikaiak oldalán harcoltak, ami miatt a híradásukból kiszivárogtak az amerikai tervek.
Ez egy idő után feltűnt a szövetséges hírszerzésnek, ami miatt '43-tól az amerikaiak saját rejtjelező gépjeiket adták a franciáknak. Ennek ellenére a franciák a háború végéig használták a korábbi gépeiket, ami jelentős információforrás maradt a német hírszerzés számára.
(Olvasónktól)
Előzmények:
Források: