Izraelben szinte naponta azon keseregnek a hírmagyarázók, politikusok, hogy Magyarországon megszűnt a demokrácia, miközben az antiszemitizmus is egyre fokozódik. A jelek szerint a jelenlegi magyar kormány még mindig nem jár eléggé a hazai zsidók és Izrael kedvében, mert az egyik igen olvasott újság szerint Orbán Viktor a demokrácia ellensége, aki a 2010-ben még jól működő (sic!) demokráciát fokozatosan leépítette, olyannyira, hogy manapság már „hibrid rezsimről beszélhetünk” Magyarországon – írja az angol nevű, de héber nyelvű The Marker című izraeli hírportál.
Zoom
Orbán Viktor és Binjámin Netanjáhu 2018-ban Jeruzsálemben (fotó: Marc Jiszráél Sellem)
Narendra Modi indiai miniszterelnök „lefestése” után az izraeli újságíró rátér „Bibi másik nagy demokrata barátja”, Orbán Viktor magyar kormányfő bemutatására, kiemelvén azt, hogy utóbbit maga Netanjáhu nevezte „Izrael igaz barátjának”. De mi van akkor, ha a magyarországi zsidó közösségben mégis antiszemitának tartják Orbán Viktort? – teszi föl a kérdést az újságíró, Jiszráél Fischer.
Zoom
George Birnbaum - Orbán Viktor Soros-ellenes tanácsadója (fotó: mercuryllc.com)
Majd fölsorolja az Orbánt antiszemitázók érveit, „bizonyítékait”. Bizony, Orbán legemlékezetesebb antiszemita tette volt a George Soros amerikai zsidó milliárdos elleni „antiszemita színezetű kampány.” (Ekkoriban állította Radnóti Zoltán rabbi, hogy a George Soros ellen agitáló politikai plakátokon a zsidó milliárdos orra és füle túl nagy, ami szintén a budapesti kormány antiszemitizmusát bizonyítja – H. J.). Az izraeli újságíró ezután érdekes epizódként megemlíti: 2018-ban készült egy tanulmány (nem említi a forrást – H. J.), amelynek készítői rámutatnak, hogy Orbán Viktor Soros-ellenes kampányainak levezérlője a nevezett időben két zsidó, Arthur Finkelstein és George Birnbaum volt. S nem fogja az olvasó kitalálni, hogy ki ajánlotta ezt a két „antiszemita” zsidót a „magyarországi szélsőjobb vezérének, Orbánnak: nem más, mint Netanjáhu izraeli miniszterelnök”, írja The Marker cikkírója.
Zoom
Arthur Finkelstein és Binjámin Netanjáhu (fotó: Flash 90)
De a magyar miniszterelnök nem csak antiszemita, hanem „a demokrácia ellenségének is számít”, állítja a cikkíró, s állítása alátámasztásaként idézi a Freedom House amerikai központú civil szervezetet, amelynek beszámolója szerint Magyarországon a demokrácia fokozatosan leépült, aminek eredményeként a 2010-ben még stabilnak mondható demokrácia 2020-ra egy „hibrid rezsimmé” alakult. Az amerikai szervezet Magyarországot tehát nem tartja demokratikusnak, vonja le a következtetést a zsidó újságíró.
„Orbán mindezt a Parlament és a tömegtájékoztatási eszközök fölötti uralma által, valamint bírósági reformok bevezetésével hajtotta végre, s ezeknek a lépéseknek egy részét a Netanjáhu-kormány is megtette Izraelben, állapítja meg a The Marker cikkírója.
H. J. – Kuruc.info