Bezár!
2021. május 14., péntek, Bonifác, Gyöngyvirág napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:12 Mégsem nyílik drogambulancia a józsefvárosi Teleki téren22:08 Ombudsman: a védettségi igazolvány szabályozása nem visszás, de "lehetnek korrekciós igények"22:04 Csaknem ötmillió dollárt fizetett a hackereknek a Colonial Pipeline21:57 Egy magyar férfi "megdöntötte" az olasz rekordot: hat adag Pfizert kapott21:50 Franciaországban nagyon nagy a demokrácia, de Izrael ellen azért inkább ne tüntessenek21:42 Mindennapi hőstörténetek: Békéscsabán cigarettáért ütött a cigány, Pécsen számítógép és pénz kellett21:32 Rakétákat lőttek Libanonból Izrael irányába, de elbénázták21:15 Gondolatait használva formált mondatokat egy gerincvelő-sérülés miatt lebénult ember21:05 A Kriegsmarine egyik sikere: a Pinguin és a norvég bálnavadász-flotta20:53 Újabb jelöltet mutatott be a Mi Hazánk, ezúttal Sopronban, szimbolikus helyszínen20:45 A zsidók "örömmel és szenvedéllyel" lövik a palesztinokat, "intenzív katonai műveletre" készülnek20:20 Erdélyben (és Romániában) megszűnik a kijárási tilalom, csak a zsúfolt helyeken lesz kötelező a maszk20:02 Késelőt fogtak a fővárosban19:47 Merkelék nagyon próbálnak kiállni Izrael mellett, de szeretett muzulmánjaik ezt a legkevésbé sem díjazzák18:36 Ápolónősors Miskolcon: elfordult, megszúrta a "beteg"
24 óra legolvasottabbjai

Extra :: :: Hozzászólások

A világháborús csatahajók torpedóvédelme

A második világháború idején a csatahajók és egyéb nagy hadihajók számára az egyik fő veszélyforrás a torpedó volt. A németek ez ellen már nagyon korán kifejlesztettek torpedóvédelmi rendszereket, amelyek több alkalommal is megvédték a hajóikat ezen fenyegetés ellen.
A német csatahajók torpedóvédelme
Először a német császári haditengerészet látta el hajóit hosszadalmas és költséges tesztelések árán kifejlesztett, rendkívül hatékony víz alatti védelemmel.
A különböző haditengerészetek bizonyos szempontokból különböző rendszereket alkalmaztak. A német rendszerű kialakítás egy páncélozatlan hosszanti válaszfalból és a mögötte nagyobb távolságra párhuzamosan futó torpedóválaszfalból állt, melyek köztes tereit különböző módon merevítették ki. A hajó oldala és a válaszfal közötti tér expanziós térként, míg a válaszfal és a torpedóválaszfal közötti rész üzemanyagraktárként szolgált. Ennek a kombinációnak kellett elnyelnie a robbanáskor fellépő lökéshullámot.
Zoom
Német csatahajók általános páncélzati sémája. A képen a D betű jelöli a torpedóválaszfalat
Ez a kialakítás mind az első, mind a második világháborúban rendkívül hatékonynak bizonyult.
Zoom
Egy torpedó találata által okozott kár a Scharnhorst csatahajó esetében 1940-ben. A hajó vissza tudott jutni Németországba
A torpedóvédelem mellett a torpedók által okozott károk csökkentésének másik fő módja a károk lokalizálása volt. Erre az egyik legalapvetőbb módszer a vízzáról rekesz volt. A második világháború idején a legtöbb új csatahajó 17-21 vízzáró rekesszel rendelkezett. A német Bismarck osztályú csatahajók esetében ez kicsivel több, 22 volt.
A második világháború idején már jelentős fenyegetést jelentettek a mágneses gyújtóval felszerelt aknák és torpedók, amik jóval nagyobb károkat okozhattak, mint a kontakt gyújtóval ellátottak. A német csatahajókon ezen okból alkalmaztak mágneses önvédelmi rendszereket, amik csökkentették a mágneses gyújtók működésének esélyét.
Összehasonlítás a brit csatahajókkal
Az egyik oka annak, hogy a német csatahajók torpedóvédelme jobb volt, mint a briteké, az volt, hogy a brit torpedóvédelem tervezési hibás volt. Ennek az volt az egyik fő oka, hogy a brit csatahajók torpedóvédelmi rendszere nem volt a felső határán páncéllal fedve. Ez azt eredményezte, hogy a robbanás ereje utat talált felfelé, átszakítva a rendszer felső határát. Ez hozzájárult ahhoz, hogy a beömlő víz eláraszthassa a hajókat.
Zoom
A brit KGV osztályú csatahajók és a Tirpitz metszete egymás mellett. Jól látszik, hogy a német torpedóvédelem sokkal mélyebb volt, mint a brit
A brit haditengerészet német tengeralattjárók torpedóitól 2 csatahajót és 5 repülőgép-hordozót veszített. Ezzel szemben német hadihajók ágyútüzétől egy csatacirkálót és egy repülőgép-hordozót veszítettek.
Zoom
Tengeralattjáró által megtorpedózott brit csatahajó süllyedés közben
Zoom
A japán repülőgépek által megtorpedózott Prince of Wales csatahajó legénysége elhagyja a hajót
Más európai haditengerészetek
Az egyik legmélyebb torpedóvédelme a francia Richelieu osztályú csatahajóknak volt az új csatahajók közül. Míg a brit KGV osztálynál 4 méter alatt, a Bismarck osztálynál pedig 5.4 méter volt a rendszer mélysége, addig a francia csatahajók esetében elérte a 7 métert.
A németek szerint nem csak az lehetett probléma egy torpedóvédelmi rendszerrel, hogyha kicsi a rendszer mélysége, hanem az is, hogyha túl nagy. A túl naggyal az lehetett a probléma, hogy találat esetén több víz áramlott be a rendszerbe, ami megdönthette a hajót. Egy mély torpedóvédelmi rendszer emellett abból a szempontból is hátrányos lehetett, hogy csökkentette a belső teret.
Az olaszok innovatív rendszert alkalmaztak, de abból a szempontból nem volt jó, hogy nehéz volt javítani. A mélysége az olasz rendszernek volt a legnagyobb, de a tapasztalatok nem voltak jók.
(Olvasónktól)
Korábban írtuk:
Források:
http://www.navweaps.com/index_tech/tech-047.php
http://www.combinedfleet.com/b_underw.htm
http://www.kbismarck.com/proteccioni.html
https://hu.wikipedia.org/wiki/Torped%C3%B3v%C3%A1laszfal
https://hu.m.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:KGV_Tirpitz_armour_and_underwater_protection.png
http://www.uboataces.com/images/hms_barham3.jpg
https://www.german-navy.de/kriegsmarine/victorys/carrier.html
https://www.german-navy.de/kriegsmarine/victorys/battleships.html
http://www.kbismarck.com/genedata.html
http://www.kbismarck.com/torpedo-damage.jpg
https://en.wikipedia.org/wiki/Sinking_of_Prince_of_Wales_and_Repulse#/media/File:The_Sinking_of_HMS_Prince_of_Wales_by_Japanese_Aircraft_Off_Malaya,_December_1941_HU2675.jpgFriss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready