Megérkezett az Élősködők Menete nevet viselő transzport Auschwitzba 450 magyarországi résztvevővel. Csendőri helyett ezúttal rendőri felvezetéssel indultak Budapestről szerda késő este. Összesen 53 országból futottak be további szállítmányok, volt sorakozó, barakk előtti beszéd és erőltetett menet is.
Gordon Gábor, az örvendetes utaztatásnak a nevét kölcsönző alapítvány elnöke az MTI érdeklődésére az indulás előtt elmondta, hogy ezúttal mintegy 10.000 résztvevőt vártak Auschwitz-Birkenauba. Egy kevéssel sikerült meghaladni a várakozásokat, mint kiderült.
A déli órákban Auschwitzban a 18. számú barakk előtt tartandó sorakozón beszédet mondott Aliza Bin-Noun, Izrael magyarországi nagykövete, Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója és Frőhlich Róbert főrabbi, Hajdú István színművész pedig egy Radnóti Miklós verset szavalt.
Auschwitzban a beszédek után hat óriás gyertyát gyújtottak meg egymás után, mert a jelenlegi hivatalos adatok szerint hatszázezer magyarországi áldozata van a munkának (igaz, az izraeli illetékesek a legutóbbi szeánsz során négyzázezerről beszéltek), és minő véletlen, épp hatmilliónál stagnál az összes halott száma is. Csak azt tudnánk, kik laknak Izraelben és Európa városaiban...

Kapcsolódó: Viccünk a negatív számokról

Az első gyertyát Aliza Bin-Noun és April H. Foley, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, a másodikat Zoltai Gusztáv és Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke, a harmadikat Szekeres Imre, a negyediket Bergendy István és Bergendy Péter előadóművészek, Alföldi Roberta színművésznő, a Nemzeti Színház leendő igazgatója, valamint Hajdú István, az ötödiket három gyermek, míg a hatodikat az Élet Menete Alapítvány képviselői gyújtották meg.
Auschwitzból csütörtökön 13 órakor indultak tovább gyalog a mintegy 3 kilométerre lévő Birkenauba, ahol 15 órakor kezdődött a nemzetközi fantáziálás Izrael állam szervezésében. Ezután több vezető segítségével megtekintették a szörnyűségek (a kétkezi munka és rendszeres tisztálkodás) helyszínét. Attól tartunk, hamarosan visszajönnek.
(Kuruc.info - MTI)