Néhány napja fotók jelentek meg a világhálón Király Andrásról, melyeken füvezik, illetve buzikat ölelget a (már csak volt) szóvivő. A botrányt követően Király lemondott és fegyelmi vizsgálat indult ellene, esetleges kizárásáról az etikai bizottság dönt. Megpróbáltunk tisztázni néhány kérdést.

Kuruc.info: A rólad nyilvánosságra került képek egy kanadai buzifelvonuláson készültek. Miért fényképezkedtél homárokkal? Az interneten azt lehet olvasni, hogy csak "kíváncsiságból", jópofaságból tetted, utána pont előadást tartottál a devianciáról. A képeken viszont nem úgy tűnik, mintha bármilyen ellenszenvet éreznél volna ezekkel a véglényekkel szemben.



Király András: Igen, a képek Torontóban készültek, s a vonulásról és a kanadai devianciáról valóban tartottam előadást egy egyetemi specializáción. Máshogy nem tudtam volna bemutatni azt a közeget, az emberek hozzáállását a dologhoz. Más kérdés, hogy ma már nem tennék ilyet. Nem csak azért, mert jobbikos vagyok, hanem azért, mert sokkal több a felelősségtudatom, komoly, felnőtt életet élek, munkát végzek, kapcsolatban élek.
Kuruc.info: Több képen épp marihuánát szívsz. A Stopnak azt mondtad, hogy mindenkinek az életében vannak botlások, meg "ki az a fiatal, aki nem nyúlt ilyen dolgokhoz". Ezek a botrányos képek nem tíz éve történtek, hanem 2008-ban, tehát nem is régen. A Jobbikban erről az egészről semmit nem tudtak. Miért titkoltad el mindenki elől ezeket, súlyos károkat okozva pártodnak?



Király András: Helyesbítenék: egyik képen sem látható, hogy marihuánát szívok. Egyiken sem. Az egyik képen ott egy cigi egy srác kezében, ami ugyanúgy lehet marihuánás cigi, mint kézzel sodort cigi, amit minden hazai boltban lehet kapni. A másik képen nem látszik, hogy mi történik, de a hírportálok pontosan tudják, hogy "shotgun" módszerrel füvezünk. A harmadik képre rosszakaróm pedig odafényképezett egy halom füvet. Mit bizonyít ez?
A kérdésre a válasz: igen, kipróbáltam a füvet. És most is tartom magam ahhoz, amit korábban nyilatkoztam: sajnos a legtöbb fiatal átesik ilyen fiatalkori bohém dolgokon, ahogy én is, csak én nem tagadom. Eddig sem tagadtam. Ismerőseim, családom, barátaim tudták, hogy ki és milyen vagyok. Nem vagyok tökéletes, mint ahogy senki sem az, és nem titkoltam el senki elől semmit. Könnyen támadnak most, mikor mindenki számítógépén és fényképalbumaiban ott lapulnak a felnőtt, komoly, politikusi, házaséletében már elképzelhetetlen és vállalhatatlan fényképek. Ezt mindenki nagyon jól tudja. Talán minden politikus úgy jelentkezik a pártjába, hogy odaadja a winchesterét vagy az összes barátjának és bekéreti a fényképalbumait?
És azért, mert fiatalon elkövettem felelőtlen butaságokat, már nem lehetek jó szakember, nem lehetek hazafi, nem szolgálhatom a nemzet ügyét? Azért, mert két éve csináltam olyan dolgokat, melyeket ma már nem tennék, már bomlasztó vagyok? Azért választottak szóvivőnek, mert alkalmasnak, rátermettnek, hozzáértőnek találtak. A Jobbikból pedig nem léptem ki.
Kuruc.info: A közleményedben azt írtad, hogy a nyilvánosságra került képek "valóságtartalma ferdített". Ez sokaknak szánalmas magyarázkodásnak tűnik. Milyen valóságtartalmat ferdítenek a képek, hogy lehet másképp értelmezni, ha két repedtseggű nyal-fal egy buzifelvonuláson?
"Az új erő választási győzelme és a valódi rendszerváltás érdekében nem kockáztathatom, hogy a Jobbikot további övön aluli és aljas támadások érjék rajtam keresztül" - írtad a közlemény második részében. Mi ebben az övön aluli támadás?

Király András
Király András:
Nem tartottam szükségesnek a magyarázkodást, ezért volt a közleményem rövid, tömör és tárgyilagos. Akik ismernek, tudják, milyen vagyok és milyen munkát végeztem. Aki a képeket fölrakta, az is nagyon jól tudja, mi a ferdített valóságtartalma. Például odarakni a képek mellé egy rakat marihuánát. A fölvonuláson szerencsére egyik "repedtseggű" sem nyalt-falt, nem kell sarkítani.
Kampány van. Övön aluli ütés minden olyan támadás, ami a Jobbikot éri, mert szakmailag sehogyan sem tudnak belénk kötni. Mindenki tudja, hogy nekünk van a legjobb programunk. A Fidesz már-már szó szerint lopja, s még a balliberális médiumok és szakemberek is elismerik szakmai kiválóságát. Most személyemen keresztül is övön aluli támadás érte a pártot. A szóvivő fiatalkori botlásai (nem ölt, nem lopott, nem rabolt, nem sikkasztott) nem minősíthetik a pártot és annak tevékenységét.
Kuruc.info: Ki készítette anno a képeket és hogyan, miért kerültek most napvilágra? Dúró Dóra, a Jobbik megmaradt szóvivője azt mondta, hogy "Király Andrásról volt barátja évekkel ezelőtt készítette a felvételeket. Összevesztek, emiatt kerülhettek most ezek az internetre." Buzifelvonuláson készített rólad képeket a volt barátod... Ez mit jelent, milyen "barát"?
Király András: A képeket egy "kedves barátom" készítette, együtt voltunk Kanadában és Görögországban is, bejártuk fillérekből fél Európát. Közös ismerőseimtől tudtam meg később, hogy azért fordított hátat nekem, mert vérig volt sértve, amiért a húgával jártam. Meg is fenyegetett: meg fogom még ezt bánni, messzire elér a keze. Hát most beváltotta az ígéretét. (Sajtóhírek szerint a KDNP-s Harrach Péter ex-sajtósáról van szó - a szerk.)
Leírhatnám ide a nevét, címét, telefonszámát, jó kurucosan, de nem teszem. Nem az én dolgom elítélni őt ezért, majd elszámol valaki mással, aki nem e világról való... Világ életemben gyönyörű kedveseim voltak (lányok), a média szándékosan félreérthető módon közölte a "barátom" szót.
Magyari Gábor - Kuruc.info