A tegnapi interpellációk között hangzott el a kormány működését leleplező képviselői kérdés. Miközben nagy szavakkal harcot hirdettek az offshore-lovagok ellen, addig a háttérben változatlanul szórják ki a hatalmas pénzeket a haveroknak. "Érdekes" módon a Nemzeti Fejlesztési tárcát vezető, New York-i hátterű Fellegi Tamás nyilván halaszthatatlan közfeladata ellátása miatt nem vállalta a válaszadást, pedig Lenhardt kíváncsi lett volna, vajon van-e olyan vastag bőr az arcán, hogy ezt is kimagyarázza.
Az elhangzott kérdés:
Tisztelt Államtitkár Úr!
A kormány alatt álló Nemzeti Fejlesztési Ügynökség adatszolgáltatása szerint a Filmközpont Kft. a „Korda Látogatóközpont létrehozása” elnevezésű projektjére 2010. május 31-i döntéssel nagyjából 600 millió (pontosan: 595.333.250.-) Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el. Úgy tűnik, a kormányváltás után is jó lapokat osztanak Kordáéknak…
A támogató döntés meghozatalának időpontjában - ahogyan jelenleg is - a Filmközpont Kft. két jogi személy taggal rendelkezett, név szerint a Korda Filmstúdió Ingatlanhasznosító és Szolgáltató Kft.-vel, valamint a Paulay 41 Canopy Ingatlanhasznosító Kft.-vel. A Korda Filmstúdió Kft. társaság minősített többségi befolyással rendelkező tagja a Cipruson bejegyzett Zanova Investments Limited, valamint további tagja a Korda Filmstúdió Üzemeltető, Filmgyártási és Szolgáltató Zrt., akinek egyedüli részvényese ugyanezen Zanova Investments Limited. A Paulay 41 Canopy Kft. helyzetének bemutatása egyszerűbb, ugyanis az kizárólag egy, szintén Cipruson jegyzett Banska Holdings Limited taggal bír. Valamennyi említett társaság közös vonása továbbá az, hogy vezető tisztségviselői között - képviseleti joggal - egy bizonyos Csapó Tamás neve szerepel. Ha megnézzük a társaság tulajdonosi szerkezetét, akkor érdekes nemzetközi csapatra bukkanunk: Demján Sándor, Trigránit tulajdonos, Andy Vajna, Peter Munk amerikai ingatlanmilliárdos és Nathanial Rothschild. Ehhez sok kommentár nem szükséges: a kormány nem a haláltusájukat vívó hazai kkv szektort, hanem ezt a díszes társaságot támogatja adóforintjainkból.
Bízom benne, hogy egyetértenek abban, alapvető nemzeti érdekünk, hogy a hazai támogatási rendszerben rendelkezésre álló források olyan módon kerüljenek elosztásra, hogy azok lehetőleg minél több hazai munkahelyet teremtsenek, illetve a támogatott beruházások alapján folytatott tevékenységek után fizetendő közterhek a Magyar Köz, azaz hazánk javát szolgálják, ne pedig a magánérdekét, ahogy korábban Önök is nagy hanggal hirdették. A valóságban azonban továbbra is az offshore-lovagok és haveri körök érdekei érvényesülnek. Rogán Antal polihisztor és bulvársztár a múlt héten benyújtotta az szja-törvényt az offshore-cégek érdekeinek megfelelően módosító javaslatait, ami világosan jelzi, hogy a Fidesz-kormány előszeretettel és nagy hatékonysággal képviselő az adócsalók és a baráti befektetők mutyi-érdekeit.
Minthogy a támogatásban részesülő társaság - ahogyan egyébként valamennyi tagja - mindössze 1 fő létszámmal került bejegyzésre a cégbíróságon, kérdezem a tisztelt miniszter urat, hogy a támogatás feltételeként előírásra került-e a foglalkoztatás bővítése. Mert ez minden pályázatnál alapvető feltétel, hiszen a cél elvileg a magyar gazdaság felpörgetése, a munkanélküliség felszámolása. Milyen biztosítékok és garanciák állnak rendelkezésre arra az esetre, ha egy offshore hátterű és támogatásban részesült szervezetnek bármilyen okból, akár évek múltán visszafizetési kötelezettsége keletkezik? Ez ugyanis gyakran előfordul a direkt adócsalási célból létrehozott offshore cégeknél.
Fónagy János államtitkár cinikus válaszában – amit láthatólag felpaprikázott állapotban adott elő a kényelmetlen kérdés miatt – nem átállotta azt állítani, hogy a Jobbik támadja a közpénzek átláthatóságának feltárását. Továbbá, hogy a Korda Filmstúdió által elnyert 600 milliós támogatás teljesen törvényes, és jó célokat szolgál. Hogy ennek mennyi a valóságalapja, azt nyugodtan az olvasó fantáziájára lehet bízni.
Viszontválaszában Lenhardt leszögezte, hogy a Fidesz-kormány nem szakított a balliberálisok osztogatási gyakorlatával, amiben kiemelt előnyöket élveznek az offshore cégek. Gyurcsánynak is igaza volt abban, amit pár napja mondott, hogy a háttérben a mai napig együttműködés van a Fidesz és az MSZP között, a pártfinanszírozást a korrupcióból nyert tíz- és százmilliárdok biztosítják. Jó példa erre az elmúlt egy év pályázati gőzhengere, a háttérinformációk szerint Simicska Lajos érdekeltségi körébe tartozó Közgép Zrt., amely országszerte megnyer minden egyes komoly összegű közbeszerzést. Úgy tűnik, hogy valódi megtisztulást megint botorság volt bárkinek is várnia a Fidesztől!