2020. szeptember 18., péntek, Diána napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:10 Kreml: azonnal jelentenék Putyinnak, ha vegyi fegyvert vetnének be Oroszországban15:49 Idén ősszel is vakcinázza a rókákat a Nébih15:32 Ma is "hasznossá" tette magát az EB: cselekvési tervet mutattak be a "rendszerszintű rasszizmus" ellen15:12 Hosszú hónapokig nem lesz még oltás, a kapkodás tragédiához vezethetne - Váratlanul részletes jelentéseket hozott nyilvánosságra két vakcinagyártó14:55 Szlovénia szombattól szigorít14:36 Továbbra is gyorsan terjed a járvány Ukrajnában14:19 Orbánt nem hatotta meg, hogy nincs elég szakember a lélegeztőgépekhez14:08 KSH: augusztusban újra több mint 4,5 millióan dolgoztak13:52 FBI-igazgató: Bident bántják a mindig beavatkozó az oroszok13:37 Maduro: Washington miatt kér lehetetlent az EU13:20 Élelmezési Világszervezet: 30 millióan halnak éhen, ha Mészáros Lőrincék nem segítenek12:57 Szerbiában karantén helyett elég a kérdőív a "veszélyesek" számára12:32 Már hat szegedi kézisről derült ki, hogy fertőzött12:23 A lengyel kormánykoalíció "gyakorlatilag már nem létezik" - kisebbségi kabinet jöhet12:02 Kína Tajvannál hadgyakorlatot tart, miközben nagy bánatukra egy amerikai államtitkár keresi fel a szigetországot
24 óra legolvasottabbjai

Kultúra, Videók ::

Filmiskola 3. Huszárik Zoltán: Játék (1959)

Reklám

Minek után a kiválasztottak bandája, helyesebben a szellem csőcseléke, vagy a szellemiségtől levált söpredék, de leginkább: az emberi méltóságuktól büntetésből megfosztott, megbélyegzett és elkülönített, imigyen tehát valóban kiválasztott torzszülöttek 1952-ben Huszárik Zoltánt mint hatholdas „kulákot” eltávolították a főiskoláról, kiskondás hősünk bújában-szomorúságában világgá ment, és a legkülönfélébb segédmunkákból tengette kallódó életét.
Mígnem 1956 után ugyanaz a III/III-as gittegylet gondolt egy nagyot: – Öljük meg másodszor is ezt a fiút! Világosítósegédként itt sertepertél körülöttünk, csak nem akar felhagyni álmaival, hogy egyszer rendező lehessen. Meg amúgy is: végre megtaníthatná neki valaki, hogy ez a szakma csakis a bélyeges sereg kiváltsága. Mi majd megtanítjuk. – 1959-ben vissza is vették a főiskolára.
– Erre mit merészel a szemtelen-pimasza?! Ez a röghöz-földhöz kötött bitang kulák, akit jóságosan magunk közé engedtünk, ő meg itt hadonászik a buzogányával. Az akasztások közben és a kiválasztottak terrorja ellen lázadó, több tízezer szabadságharcos rabsága idején ez az ellenforradalmár ahelyett, hogy megköszönné, hogy visszavettük, hát készít egy börtönfilmet. Nem is akármilyet! Egy érthetetlen, egzisztencialista mocsadékot. Amelybe minden ellenforradalmár azt képzelhet bele, amit akar. Feltéve, ha látnák. Vizsgafilmeket amúgy sem vetítünk halandóknak-földönhaladóknak. – Ez az oktondi és átnevelhetetlen ifjú tehát nem is kapott diplomát, tizenkét évig meg egy pengőt sem, hogy elkészíthesse a Szindbád-ot. Hogy mellesleg alkotott öt rövidfilmet, az csak saját önpusztító konokságának-zsenialitásának köszönhető. Idén lett volna nyolcvan éves, és október 14-én harminc éve halt rettenetes halált.

A képíró: Huszárik Zoltán
Miről is szól ez a kedves, itt-ott még kissé suta filmecske? Fogalmunk sincs. Döntse el minden ellenforradalmár. Mikor Shakespeare egy titkos vetítésen megnézte a filmet, talán érthetett belőle valamit, ezért írta a Macbethben:
„Holnap és holnap és holnap: tipegve / Vánszorog létük a kimért idő / Végső szótagjáig, s tegnapjaink / Csak bolondok utilámpása voltak / A por halálba. Húnyj ki, kurta láng! / Az élet csak egy tűnő árny, csak egy / Szegény ripacs, aki egy óra hosszat / Dúl-fúl, és elnémul: egy félkegyelmü / Meséje, zengő tombolás, de semmi / Értelme nincs.” (V. 5.)
De aki Szabó Lőrinc örökbecsű fordítását sem érti, itt az eredeti:
„To-morrow, and to-morrow, and to-morrow, / Creeps in this petty pace from day to day, / To the last syllable of recorded time; / And all our yesterdays have lighted fools / The way to dusty death. Out, out, brief candle! / Life ’s but a walking shadow, a poor player / That struts and frets his hour upon the stage, / And then is heard no more; it is a tale / Told by an idiot, full of sound and fury, / Signifying nothing.”
Betyár Istók
(Kuruc.info)
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready