Drámai a helyzet az új koronavírus miatt az észak-olaszországi Piemont régióban, ahol terv készül arra, hogy a 80 év feletti vagy más okok miatt súlyos betegséggel küzdők esetében megtagadhatják az intenzív osztályon való kezelést, ha nem lesz elég kapacitás – többek között ez áll abban a dokumentumban, amelyet Torinó válságkezelő csoportja állított össze, és a brit The Telegraph birtokába jutott. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy halálra ítélik ezeket a betegeket - írja a Magyar Hang.
Zoom
Fotó: Corriere
A tervezet összecseng azzal, amiről Christian Salaroli bergamói aneszteziológus számolt be közel egy hete a Corriere.it-nek. Mint elmondta, a bergamói kórházban a kórházi erőforrások és az intenzíves ágyak száma véges, ezért életkor és az egészségi állapot alapján döntik el, mely kritikus állapotban lévő beteget tudják intubálással lélegeztetni, a többiekről lényegében lemondanak. Olyan ez, mint a háborúban.
A brit lap úgy tudja, a tervezet szerint akkor kerülhetne valaki a koronavírus okozta tüdőgyulladás miatt intenzív osztályra, ha 80 év alatti, vagy a társbetegségeket összegző pontozórendszer (Charlson Comorbidity Index) alapján kevesebb mint öt pontja van. Az orvosoknak azt a lehetőséget is mérlegelniük kell, hogy mennyi esélye van a páciensnek felépülni egy újjáélesztésből. Ilyen döntésekre természetesen csak akkor kényszerülnek az orvosok, ha már nincs elég kapacitás a súlyos betegek kezelésére, de amilyen mértékben terjed a járvány Olaszországban, ez a pillanat valószínűleg eljön.
Luigi Icardi, Piemont egészségügyi tanácsadója azt nyilatkozta: „soha nem akartam ilyen pillanatot megélni”. A dokumentumban foglaltak azonban túlterheltség esetén kötelezővé válhatnak, és a fenti túlélési kritériumok alapján kell dönteni, hogy ki kaphat intenzív kezelést, és ki nem. A lap szerint a dokumentum már csak a technikai-tudományos bizottság jóváhagyására vár, mielőtt kiküldik az olasz kórházaknak, amely egész Olaszországban érvényes lehet az ottani kormányzati források szerint.
Olaszországban 5090 intenzív ágy van, ami jelenleg több, mint ahány páciensnek szüksége van rá. A hatóságok azon dolgoznak, hogy magánklinikákon és szanatóriumokban is új helyeket alakítsanak ki. Silvio Brusaferro, az Egészségügyi Főintézet (ISS) vezetője néhány napja elmondta, hogy az olasz elhunytak átlagéletkora 80,3 év, és a legtöbb halálos áldozat több patológiás betegséggel is küzdött. A legutóbbi statisztikák szerint a diagnosztizált fertőzöttek száma majdnem elérte a 25 ezret, a halálos áldozatoké pedig az 1809-et. Március 15-én vasárnap rekordszámú, 3590 új fertőzöttet regisztráltak, tehát a járvány egyáltalán nem csillapodott. Szakértők korábban abban reménykedtek, hogy a kínai Hupej tartományban észlelt adatok alapján készített modellnek megfelelően a múlt hét végére csökkenni kezdenek az új esetszámok, de ez nem történt meg.
Frissítés: már van, ahol a folyosón helyezik el a fekvőbetegeket
A közösségi oldalakon kezdett el terjedni egy videó, amit az egyik olasz portál, a TPI töltött fel az alábbi címmel: Koronavírus, Bergamo: így kezelik a betegeket, még a folyosókon is betegek fekszenek.
Bergamo volt azon olasz városok egyike, aminél a hatóságok március elején felvetették a lehetőségét, hogy karantént vonjanak köré az északolasz térségben folyamatosan növekvő számú megbetegedések miatt. A mostani, március 16-i videón az látható, hogy a helyi kórházban már olyan sok beteget kell kezelni, hogy jobb híján a folyosón helyezik el őket.
(Index)