Spanyolország több városában is erőszakba torkolló megmozdulások voltak péntek éjjel; a tiltakozók a koronavírus terjedése miatt újra bevezetett korlátozó intézkedések miatti dühüknek adtak hangot.
Barcelona központjában több száz tiltakozó összecsapott a rendőrséggel a helyi La Vanguardia lap és az RTVE tévé tudósítása szerint. A tiltakozók utcaköveket hajigáltak a rendőrök felé, szemeteskonténereket gyújtottak föl, és barikádokat emeltek. Tizenkét embert őrizetbe vettek.
 
A rendőrség szerint elsősorban az FC Barcelona labdarúgóklub hírhedt jobboldali szurkolói csoportja, a Boixos Nois felelős az erőszakért.
Spanyolország több más városában, a baszkföldi Bilbaóban, valamint Kasztíliában, Burgos városában és Leónban is hasonló megmozdulások voltak. Barcelonától délnyugatra, Vilafranca del Penedes városkában nagyjából 120 fiatal azzal a jelszóval, hogy "szabadságot" szeretnének a koronavírus miatti intézkedések alól, megpróbálta megrohamozni a helyi városházát.
Spanyolország a koronavírus-járványtól leginkább sújtott nyugat-európai országok egyike. Az ország 17 régiójából 13 két hétre lezárta a területét.
Keri Geri, te vagy az?
Katalóniában a hétvégére lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el, vagyis senki nem utazhat el arról a településről, ahol lakik. Barcelonában és több más városban emellett éjszakai kijárási tilalom is érvényben van. A tavaszi karantén után ismét bezártak a vendéglátóhelyek, a mozik, a színházak és az edzőtermek.
(MTI)