Bezár!
2021. április 23., péntek, Béla, Egyed napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
11:48 Példátlan mértékű hitelfelvételre kényszerült tavaly a brit kormány11:35 KTK: megnyílt az online időpontfoglaló11:18 Angliából öregeztek Anasztáziáék10:52 Orbán: a "szolgáltatások széles köre" csak védettségi igazolvánnyal lesz hozzáférhető10:45 Zsidó-palesztin összecsapásokkal telt az éjszaka Jeruzsálemben10:38 Moszkva megkezdte a hadgyakorlatra átdobott erők kivonását a Krímből10:27 Szexuális ragadozót fogott el a rendőrség 10:16 50 millió kiló - ezért kellett volna hagyni sportolni a magyart10:10 207 beteg halt meg, 3427-tel nőtt a fertőzöttek száma10:02 Segítségadás helyett lefotóztak egy gödörbe esett férfit, aki később meghalt09:38 Ez a szép új világ: magánzárkába került a kanadai apa, aki ellenezte 13 éves lánya "férfivá alakítását"09:05 Orosz vadászrepülőgép kísért egy amerikai felderítő gépet a Csendes-óceán felett08:06 Orosz külügy: Csehország lerombolja a kapcsolatokat07:46 Brit kutatók: az első oltási adag is jelentősen csökkenti a fertőződés esélyét07:33 Ismét riasztást adtak ki zsaroló levelek miatt
24 óra legolvasottabbjai

Koronavírus :: :: Hozzászólások

Tanulmány: a gyógyultak harmadánál idegrendszeri vagy mentális zavar lépett fel

Minden harmadik Covid-19-en átesett betegnél diagnosztizáltak fél éven belül agyi vagy pszichés zavart - állapította meg egy 230 ezer, főként amerikai páciens eseteit feldolgozó tanulmány.
A tudósok szerint a pandémia mentális és neurológia problémák hullámát válthatja ki.
A kutatást végző szerzők szerint nem világos, hogy az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) milyen módon kapcsolható az olyan pszichés zavarokhoz, mint a szorongás vagy depresszió, de ezek fordultak elő leggyakrabban a 14 rendellenesség között, amelyeket vizsgáltak.
A Covid-19 után jelentkező stroke, demencia és más neurológiai rendellenesség ritkább volt a vizsgált esetek között, ugyanakkor a kutatók szerint mégis jelentős volt az előfordulásuk, különösen azoknál, akik súlyos állapotba kerültek a Covid-19 miatt.
Max Taquet, az Oxfordi Egyetem pszichiátere, a kutatás egyik vezetője kiemelte, hogy eredményeik azt mutatják: a Covid-19 után gyakrabban fordul elő a pácienseknél az agyműködést vagy a pszichét érintő zavar, mint influenza vagy más légúti fertőzés után.
A tanulmányban nem tudták meghatározni, hogy milyen biológiai vagy pszichés folyamatok okozhatják ezeket a tüneteket, de mint a tudós hozzátette: sürgős kutatásokra van szükség, hogy azonosítani lehessen a problémát a megelőzés és kezelés érdekében.
Egészségügyi szakértők egyre jobban aggódnak amiatt, hogy a Covid-19-en átesett pácienseknél megnövekszik az agyi és mentális rendellenességek kockázata. A tanulmányon dolgozó tudósok egy korábbi kutatása tavaly arra a megállapításra jutott, hogy a Covid-19-en átesettek 20 százalékát diagnosztizálták három hónapon belül valamilyen pszichiátriai zavarral.
A kutatók az új tanulmányukat a Lancet Psychiatry folyóiratban publikálták.
A kutatáshoz 236 379, főleg egyesült államokbeli, Covid-19-en átesett páciens orvosi dokumentációját elemezték. Eredményeik szerint 34 százalékuknál fél éven belül neurológiai vagy pszichiátriai betegséget állapítottak meg.
Összehasonlításuk szerint a Covid-19-en átesett betegeknél ezek a rendellenességek jóval gyakrabban jelentkeztek, mint ugyanebben az időszakban a kontrollcsoportbeli, influenzából vagy más légúti fertőzésből felgyógyultaknál. Mint írták, a Covid-19-nek tulajdonítható ez a különleges hatás.
A leggyakrabban előforduló rendellenesség, ami a páciensek 17 százalékát érintette, a szorongás volt, a kedélyzavart 14 százalék tapasztalta. Úgy tűnt, hogy ezek egyike sem függött attól, hogy mennyire volt súlyos a Covid-19 lefolyása az érintett betegeknél.
Az intenzív osztályra került páciensek közül azonban fél éven belül 7 százaléknál állapítottak meg stroke-ot, és csaknem 2 százaléknál demenciát.
"Bár a legtöbb rendellenesség esetében az egyéni kockázatok kicsik, a hatás a teljes népességre nézve jelentős lehet" - hangsúlyozta Paul Harrison, az Oxfordi Egyetem pszichiátria professzora, a kutatás másik vezetője.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready