A holland emberi jogi hatóság szerint egy meg nem nevezett fitneszközpont diszkriminált egy "transznemű nőt", amikor a személyzet megtiltotta neki a belépést a női öltözőbe.
A sportcentrum vezetése el akarta kerülni, hogy a helyiséget használó nők a "transznemű személy férfi nemiszervével" szembesüljenek, ezért felkérték, hogy a férfiöltözőt vagy a női mellékhelyiséget használja.
Zoom
Illusztráció: them.us
Pénzügyi és építéstechnikai okokra hivatkozva elutasították továbbá az érintett javaslatát miszerint "nemsemleges" öltözőt kellene biztosítaniuk. A "transznemű nő" ezt követően diszkriminációra hivatkozva panaszt tett az állami esélyegyenlőségi testületként működő emberi jogi hatóságnál.
A szervezet határozatában azt hangsúlyozta:
a holland jog szerint a nemváltoztató műtét nem szükséges már ahhoz, hogy valakit ellenkező neműnek ismerjék el.
A döntésben kifejtették, hogy "nem lehet különbséget tenni a cisz-nők (olyan nők, akik azonosulnak a természetes biológiai nemükkel) és a transznemű nők között, és egyiknek vagy a másiknak több vagy kevesebb jogot biztosítani".
Hollandia 2014-ben vezetett be új jogszabályokat, amelyek lehetővé teszik a "transzneműek" számára, hogy hivatalosan is bejegyeztessék nemváltásukat, anélkül, hogy orvosi beavatkozásoknak kellene magukat alávetniük.
Az emberi jogi hatóság tanácsadói szerepet tölt be, és megállapításai nem kötelező érvényűek.
(MTI nyomán)