A múlt héten egy olyan felmérés jelent meg a CNN-en, amely azt mutatta, hogy az amerikai lakosság többsége már nem szeretne több támogatást küldeni Ukrajnának. Most egy Washington Post / ABC Poll számolt be arról, hogy 10-ből 4 amerikai már úgy érzi, Washington egyszerűen túl sokat tesz a megtámadott ország védelméért, írja a Portfólió.
Az orosz-ukrán háborúval foglalkozó elemzők rendszeresen hangoztatják, hogy Moszkva szándékosan próbálja minél tovább elhúzni a konfliktust, abban a reményben, hogy Ukrajna nyugati támogatói egyszerűen „elunják” az eseményeket, és szép lassan kihátrálnak a megtámadott ország mögül.
Ennek már mutatkoznak jelei: a lengyel-ukrán csörte és a szlovák választáson jó esélyekkel induló Robert Fico ígéretei mellett Amerikában is erodálódik Kijev támogatottsága.
Nemrég a CNN tett közzé egy felmérést, mely szerint az amerikaiak többsége már nem küldene több támogatást Ukrajnának. Most egy friss ABC / Washington Post-kutatás jött, amely Kijev számára hasonlóan aggasztó eredményeket mutat az amerikai választók Ukrajnával kapcsolatos attitűdjéről.
A felmérés kimutatta: az amerikaiak 41%-a úgy érzi, hogy az Egyesült Államok már túl sok támogatást adott Ukrajnának, és azt szeretnék, ha ez csökkenne.
Idén februárban ez az arányszám még 33% volt, 2022 áprilisában alig 14%.
A válaszadók alig 50%-a érzi csak azt, hogy Amerika „épp eleget” vagy túl keveset tesz Ukrajnáért, 7 hónapja 60% érezte így, tavaly tavasszal pedig 73%.
Zoom
A számok azt mutatják, hogy gyorsan fogy Ukrajna támogatottsága az amerikai választók körében, ami azért lehet problémás Kijevnek, mert jövő novemberben elnökválasztás lesz az Egyesült Államokban.