A vizes sportokat összefogó nemzetközi szövetség, a World Aquatics (WA) büntetést helyezett kilátásba az orosz versenyzőkkel szemben, ha nemzetközi rendezvényeken kapcsolatba lépnek a médiával.
A következmény lehet pénzbüntetés, de akár kizárás is - írta csütörtökön a TASZSZ orosz állami hírügynökség a WA-tól kapott információra hivatkozva.
A World Aquatics - korábban FINA -, amely az ukrajnai háború miatt tavaly március óta kitiltotta Oroszország és a konfliktusban Moszkvát támogató Fehéroroszország sportolóit az égisze alatt zajló versenyekről, e hónap elején jóváhagyta, hogy szigorú szabályok mellett, semleges státuszban egyéni számokban indulhassanak a két ország versenyzői. A kritériumok között a szigorú doppingellenőrzések mellett szerepel, hogy az adott sportolók nem támogathatják az Ukrajna elleni orosz inváziót, illetve el kell fogadniuk, hogy a viadalokon nem versenyezhetnek nemzeti zászlajuk alatt és a himnuszukat sem játsszák le.
A friss "pontosítás" értelmében a két ország versenyzői a WA-eseményeken semmilyen formában nem nyilvánulhatnak meg, nem kommunikálhatnak a médiával, nem adhatnak interjút, egyáltalán: abszolút mértékben tilos nekik beszélgetniük újságírókkal nemzetközi viadalokon.
"Ha egy sportoló megszegi a szabályokat, a szankciók a pénzbírságon túlmenően akár diszkvalifikációt is magukban foglalhatnak, ha a körülmények ezt indokolják" - írta a TASZSZ a WA-értesítést idézve.
(MTI)