Váratlan hangnemű, furcsának mondható bejegyzést rakott ki az X-re az Egyesült Államok NATO-képviselete. Arról írnak, hogy Amerika most azért támogatja Ukrajnát, hogy "a lehető legerősebb helyzetben legyenek, ha eljön az idő a tárgyalásra," emellett pedig természetesen az ukrán katonák elszánt teljesítményét méltatják, írja a Portfólió.
"Arra fókuszálunk, hogy megteremtsük egy igazságos, kitartó és fenntartható béke előfeltételeit" – olvasható a bejegyzésben.
Nagyon érdekes, hogy a misszió képviselői már egyáltalán nem említik Ukrajna Oroszország felett aratott katonai győzelmét mint lehetőséget. Az Egyesült Államok, számos más NATO-országgal együtt eddig rendszeresen azt hangoztatta: azért támogatják Ukrajnát, hogy az ország vissza tudja állítani teljes területi integritását, és ki tudja űzni az orosz hadsereget területéről.
Neves ukrán közösségi oldalak természetesen ellenséges hangnemben reagáltak.
Kritizálják a NATO-képviseletet, amiért egyáltalán felvetették a tárgyalás lehetőségét, többen úgy látják, Washington már területi engedményeket akarna tenni Oroszországnak, lemondva a megszállt területek egy részéről. Többen hangsúlyozzák: teljesen mindegy, milyen alku születik Oroszországgal, szerintük Moszkva azt úgysem tartja majd be.
Ezt követően a NATO-képviselet magyarázkodni kezdett:
Tisztáznunk kell: kitartunk az Ukrajna melletti elköteleződésünk kapcsán. A fenntartható béke azt jelenti, hogy nem hódolunk be Oroszország arcátlan és erőszakos területfoglalási kísérletének. Nincs vége a csatának, még meg lehet azt nyerni. Addig támogatjuk Ukrajnát, amíg az szükséges.
Ezt is vegyes reakció fogadta: vannak, akik megköszönték a tisztázást, mások pedig azzal érveltek, hogy az amerikai képviselet még mindig túl puhán fogalmazott. Szerintük a "megnyerhető" nem jelenti azt, hogy Washington biztos Ukrajna győzelmében és nem írnak Oroszország katonai kudarcáról sem, mint várható és előnyös kimenetel. Szerezzetek egy jobb közösségimédia-gyakornokot!" – javasolja az egyik felhasználó.
Egyébként nem kizárt, hogy a kommunikációváltás teljesen tudatos Amerika részéről: rengeteg nyugati újságcikket lehet olvasni arról, hogy a nyári ukrán offenzíva hatására a NATO vezetésében elkezdtek többen kételkedni azzal kapcsolatosan, hogy Ukrajna megnyerheti-e a háborút. Pár hete maga Valerij Zaluzsnij ukrán vezérkari főnök is arról írt, hogy patthelyzethez jutott a konfliktus.
Zelenszkij eközben még mindig a holonarratívát hajtogatja: "meg akarnak ölni bennünket"
Ukrajna nem hajlandó bármi áron a békéről tárgyalni - mondta Volodimir Zelenszkij elnök a The Sun című brit napilapnak adott, kedden ismertetett nyilatkozatában.
Az interjúban Zelenszkij úgy fogalmaz: az ukrán kormány nem hiszi, hogy Oroszország, személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök be akarná fejezni a háborút. "Meg akarnak ölni bennünket, mi viszont igazságot akarunk" - tette hozzá.
Zelenszkij szerint éppen ezért Ukrajna nem bármilyen áron elért békéről, hanem igazságos békéről beszél.
Az elnök elismerte, hogy a hadszíntéren nehéz a helyzet, de határozott nemmel válaszolt arra a saját maga által feltett kérdésre, hogy Ukrajna kész lenne-e "barátságot kötni vagy diplomáciai tárgyalóasztalhoz ülni" Oroszországgal.
Zelenszkij elismerte azt is, hogy Ukrajnának "több sikerre lenne szüksége" a hadszíntéren, de tagadta, hogy a hadműveletekben patthelyzet alakult volna ki.
Kijelentette: a szárazföldi műveletekben elért haladás lassúságát ellensúlyozzák a Fekete-tengeren aratott sikerek. Zelenszkij szerint az ukrán erők megsemmisítették az orosz hadiflotta egy részét, és Oroszországnak már nincs teljes ellenőrzése a fekete-tengeri térség felett.
Arra a kérdésre, hogy Oroszország hányszor próbált merényletet végrehajtani ellene, az elnök úgy felelt, hogy "nem tudja pontosan", "de ötnél vagy hatnál biztosan nem kevesebbszer".
Kijelentette: Kína nagyobb nyomást gyakorolhatna Oroszországra a háború befejezése érdekében. Zelenszkij szerint Kínának "nem érdeke, hogy segítse Oroszországot Ukrajna elfoglalásában".
Úgy fogalmazott: véleménye szerint Oroszország addig feszíti a helyzetet, amíg az Egyesült Államok és Kína "együttesen, nagyon-nagyon komolyan" fel nem szólítja arra, hogy távozzon Ukrajna területéről.
Hozzátette: Európa egyedül erre nem képes, és Oroszország Európától egyébként sem fél.
Zelenszkij szerint az ukrán légteret jelenleg az orosz légierő ellenőrzi, ezért Ukrajnának nagyobb légvédelmi kapacitásra van szüksége. Felvetette annak a lehetőségét is, hogy ha a nyugati országok nem akarnak közvetlenül ilyen fegyverrendszereket Ukrajnának juttatni, akkor átadhatnák a gyártási engedélyeket.
Hozzátette: Amerika és Európa segíti Ukrajnát ezen a téren, de ez a támogatás nem elégséges.
Azt is elismerte, hogy a Hamász és Izrael háborúja nem segíti Ukrajnát. Hozzátette: a világnak meg kell vizsgálnia, hogy a közel-keleti konfliktus mostani fellángolása "kinek is volt fontos".
(MTI nyomán)