A Hamász egyik tisztségviselője felszólította hétfőn a Közel-Keleten bárhol élő palesztinokat, hogy napi rendszerességgel kövessenek el támadásokat Izrael ellen a muszlim böjti hónap, a ramadán idején.
Oszama Hamdan a Gázai övezeti lakosság támogatására rendezett bejrúti konferencián azt mondta: "a nemzetek nem nézhetik tétlenül, ahogy az éhínség megtizedeli népünket és elragadja annak lelkét."
A Hamász tisztségviselője kifejtette: az Izraellel folyó tűzszüneti tárgyalások megmutatták, hogy milyen rugalmas a mozgalom, ha a palesztin nép sorsáról van szó. Amit Izrael a csatatéren képtelen volt elérni, azt politikai eszközökkel sem fogja tudni megszerezni - tette hozzá.
Az egyiptomi hírszerzéshez közel álló hírportál, az Al Qahera News szombaton egy vezető egyiptomi biztonsági forrásra hivatkozva közölte: Kairó erőfeszítéseket tesz annak az érdekében, hogy a gázai fegyverszüneti megállapodás még a ramadán jövő heti kezdete előtt létrejöjjön.
II. Abdalláh jordániai király hétfőn fogadta az izraeli parlament két arab képviselőjét, akik jelentések szerint az uralkodó támogatását kérték ahhoz, hogy a ramadán idején a muszlimok akadálytalanul feljussanak Jeruzsálemben a Templom-hegy tetején, a Mecsetek terén lévő al-Aksza mecsethez. A Mecsetek tere a muszlimok egyik szent helye, az izraeli-palesztin konfliktusok gyakori színhelye, de a Templom-hegy a zsidók számára is szent hely, az oldalában található a Siratófal.
A jeruzsálemi muszlim szent helyek a jordániai királyi család szimbolikus védnöksége alá tartoznak, bár az 1967-es hatnapos háború óta azok biztonsági ellenőrzését Izrael vette át.
(MTI nyomán)