Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.
"Szeretném elejét venni egy újabb spekulációs hullámnak azzal kapcsolatban, hogy állítólag felmerült az orosz részvétel lehetősége a 'Zelenszkij-formuláról' szóló újabb összejövetelen: Oroszország nem vesz részt ezen, mert nem áll szándékában" - írta.
Viola Amherd svájci elnök szerdán közölte, hogy idén júniusban Bürgenstockban konferenciát rendeznek az "ukrán" elnök béketervéről. A berni orosz diplomáciai képviselet közölte, hogy erre a svájci hatóságok nem küldtek meghívót Oroszországnak.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságíróknak kijelentette: ahhoz, hogy dönteni lehessen arról, hogy Oroszország milyen feltételek mellett venne részt a svájci találkozón, "először is meg kellene érteni, hogy miről beszélnek ott, miféle béketervről". A tárgyalási folyamat Moszkva részvétele nélkül értelmetlen - szögezte le.
Megismételte, hogy Oroszország továbbra is nyitott a tárgyalásra, ezt a megoldási módot tartja előnyösebbnek, de miután az ukrán fél ezt a lehetőséget megtiltotta a maga számára, Moszkva egyelőre nem látja ennek semmilyen távlatát.
Azzal kapcsolatban, hogy a svájci külügyminisztérium a 2022 márciusában Isztambulban elért orosz-ukrán megállapodások alapján kíván béketervet kidolgozni, Peszkov úgy vélekedett hogy "rövidlátó" lenne nem figyelembe venni azt, hogy a helyzet az elmúlt két évben gyökeresen megváltozott, "és a geopolitikai valóság nagyon különbözik attól, amilyen 2022 márciusában volt".
(MTI nyomán)