Sok nő és gyerek vesztette életét abban az izraeli légitámadásban, amely a Gázai övezet déli határán található Rafah palesztin város védett övezetét érte - közölte hétfőn az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete (UNRWA). A támadás miatt több arab ország hevesen bírálta Izraelt.
Mohammed al-Mugajjir, a gázai polgári védelem egyik munkatársa azt mondta: a vasárnap esti támadás következtében már 40-re nőtt a halottak, és 65-re a sebesültek száma.
Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió szemtanúkra hivatkozva azt jelentette, hogy legkevesebb nyolc rakéta csapódott be a menekülttáborba, amelyet egyúttal védett övezetnek jelöltek ki korábban.
A Wafa palesztin hírügynökség a Vörös Félhold segélyszervezetre hivatkozva azt közölte: sok helyen tűz ütött ki a támadás következtében, és ebből kifolyólag sok az égési sérülést szenvedő.
Az UNRWA az X-en kiemelte, hogy a támadás a harcok elől elmenekült családokat érte. "Gáza a földi pokol, és a tegnap este érkezett képek csak alátámasztják ezt" - olvasható a szervezet közleményében.
Gázai hatósági források szerint a légicsapás a védett övezeten belül, a Tell esz-Szultán nevű kerületben éppen az UNRWA egyik központját érte.
Az ügyben a gázai háborúban közvetítő szerepet vállaló katari kormány is megszólalt, kiemelve, hogy a támadás alááshatja a tárgyalásokat, amelyeknek célja a tűzszünetről és a Gázába túsznak elhurcolt izraeliek elengedéséről szóló megállapodás.
Egyiptom szintén elítélte a támadást, külügyminisztériuma felszólította Izraelt, hogy tegyen eleget a Nemzetközi Bíróság (ICJ) azon döntésének, miszerint le kell állítani a Rafah elleni offenzívát. A vasárnap esti légitámadás a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértésének minősül - szögezte le a minisztérium.
Jordánia és Kuvait is csatlakozott a bírálathoz, és külön közleményben - amelyben háborús bűnök elkövetésével vádolták Izraelt - felszólították a nemzetközi közösséget: gyakoroljon nyomást Izraelre az ICJ határozatának betartása érdekében.
Az izraeli hadsereg korábban azt közölte, hogy a támadás a Hamász fegyveresei ellen irányult.
Jifat Tomer Jerusalmi izraeli katonai főügyész rendkívül súlyosnak nevezte a támadás nem kívánt hatásait, és bejelentette, hogy kivizsgálják a részleteket. A Háárec című izraeli lap is idézte a katonai főügyészt, aki az izraeli ügyvédi kamara hétfői eilati konferenciáján azt mondta: az izraeli hadsereg mintegy hetven olyan esetet vizsgál, amelyekben katonái feltételezhetően megsértették a hadviselés törvényeit.
"Nagyon komolyan vesszük a vádakat, és kivizsgáljuk őket. Ha fennáll a jogsértés megalapozott gyanúja, akkor ugyanaz vonatkozik mindenkire, még a hadsereg és az állam vezetőire is" - hangoztatta Jifat Tomer Jerusalmi. A főügyész tájékoztatása szerint a vizsgált hetven esetben szerepel olyan palesztin civilek vagy fegyveresek halála vagy sebesülése is, akik őrizetben, illetve fogságban haltak vagy sebesültek meg.
(MTI nyomán)