Ukrán férfit mentettek ki a Tiszából a román határőrök, a 31 éves fiatalember Romániába próbált szökni, de elfogyott az ereje - közölte szombaton a határrendészet máramarosszigeti regionális felügyelősége.
A közlemény szerint az eset péntek este történt, a román-ukrán határ szaraszói (Sarasau) szakaszán, ahol a Tisza képezi a határt. A 31 éves ukrán állampolgár kimerült volt, így nem tudott volna önerőből átúszni a romániai oldalra.
A szaraszói határőröket egy hosszúmezői (Campulung la Tisa) lakos értesítette, hogy a folyóban egy láthatóan kimerült férfi segítségért kiáltozik. A határőrök csörlős kötéllel siettek a segítésére, és húzták ki a romániai oldalra.
Az ukrán férfi menedékjogért folyamodott a román államhoz, ügyében illegális határátlépés miatt indult eljárás. Az ukrajnai háború kitörése óta a máramarosi határrendészek hetente sietnek olyan ukrán férfiak segítségére, akik Romániába próbálnak szökni a sorozás elől.
Egy korábbi jelentés szerint május közepéig 19 ukrán állampolgárt találtak holtan Romániában, 11-et a Tisza romániai oldalán, 8-at pedig a Máramarosi-havasokban.
(MTI)